Shell, BASF steken 950 mln in fabriek

ROTTERDAM, 21 febr. Shell Chemicals Europe, een dochteronderneming van de Koninklijke/Shell Groep bouwt een nieuwe fabriek voor de produktie van styreenpolymeer en propyleenoxide. De fabriek wordt gebouwd in samenwerking met het Duitse chemieconcern BASF. In de jont venture hebben beide een aandeel van vijftig procent.

Met de investering in de nieuwe produktievestiging is een bedrag gemoeid van 850 miljoen Duitse mark (950 miljoen gulden). De beslissing over de vestigingsplaats zal binnenkort bekend worden gemaakt. De keuze is tussen Duitsland en Nederland als vestiging. Een woordvoerder zei vanmorgen dat het besluit over de vestiging 'binnenkort' wordt genomen, maar kon geen termijn noemen. De fabriek zal werk bieden aan 60 mensen, gerekend in volledige arbeidsplaatsen.

De chemische fabriek, die jaarlijks 550.000 ton styreenmonomeer (SM) en 250.000 ton propeenoxide (PO) zal produceren, zal gebruik maken van Shell-technologie. De produkten zijn door Shell en BASF bedoeld voor eigen gebruik. Beide produkten zijn belangrijke grondstoffen voor de fabricage van kunststoffen en oplosmiddelen.

Shell is nu al een van de leidende producenten van SMPO, met een belangrijke produktieplaats in Rotterdam-Moerdijk. In Singapore wordt gewerkt aan de bouw van nog een SMPO-fabriek. De vanmorgen aangekondigde vestiging komt in 1999 in bedrijf.

Het aandeel Koninklijke Olie opende vanmorgen 3,80 gulden lager op 222,50 gulden, maar steeg na het nieuws met een gulden tot 223,50 gulden rond het middaguur.