Revitaliseren

Zwarte mensen hebben veel weg van grote kinderen, vindt de vice-voorzitter van de Antroposofische Vereniging, C. Wiegert. Ze hollen en draven wat af, bijvoorbeeld bij Ajax. “Je ziet toch dat daar vitaliteitsoverschotten zijn die jij en ik niet bij de hand hebben”, zei Wiegert een tikje jaloers in een gesprek voor de radio. Onze Europese bemoeienis met Afrika heeft die hypervitale zwarten overigens geen kwaad gedaan, voegde hij er nog aan toe. “Dat volk werd almaar groter en assimileerde de Westerse beschaving.” Die pluim mogen we onszelf geven.

Dat is natuurlijk ook logisch, als je er even over nadenkt. Zulke vitaliteit gecombineerd met volwassen Europees hersenwerk, daar kun je een eind mee komen. Zelfs van de evenaar naar de eredivisie. Zouden ze soms die slavenschepen ook zelf de oceaan over hebben geroeid omdat het hen anders niet genoeg opschoot? En dat katoen plukken, wat zongen ze daar mooi bij!

Nu woont dat volk gezellig met zijn allen in getto's, en dat zijn dus ware brandhaarden van vitaliteit. Daar zou de vice-voorzitter van de Antroposofische Vereniging eens moeten gaan kijken. Om te revitaliseren.

    • Sjoerd de Jong