Prins Bernhard Fonds voor jonge theatermakers

AMSTERDAM, 21 Febr. Het Prins Bernhard Fonds heeft vijf opdrachten verleend aan pas afgestudeerde theatermakers. Ze kunnen met geld van het fonds hun eerste voorstelling maken bij een werkplaats, gezelschap of groep. Per opdracht is 40.000 gulden beschikbaar. Het is het beleid van het fonds jonge talenten na het afronden van hun studie te helpen bij hun eerste stappen als professional.

De opdrachten werden verleend aan Nienke Rooijakkers voor de voorstelling Stad, het toneelgezelschap 't Barre Land, de cabaretgroep De Vliegende Panters, de choreografen Markus Snizer en Giulia Mureddu en de mimespelers IIonka Terlouw, Caroline van Leerdam en Daniëlle van Vree. Het zelfgeschreven stuk van de mimespelers, Doe je hart de groeten, liefste, gaat als eerste van de vijf op 1 maart in première in Het Veem in Amsterdam.

Het fonds verstrekt de opdrachten al enkele jaren. Tot dusver konden eindexamenkandidaten zich aanmelden. Dit keer koos het fonds zelf. Het verwacht met de nieuwe werkwijze de kwaliteit te vergroten, een betere landelijke spreiding te garanderen en flexibeler op ontwikkelingen in te spelen. (ANP)