Politie was nonchalant met bewijsmateriaal; Snoop Doggy Dogg vrijgesproken van moord

LOS ANGELES, 21 FEBR. Een jury heeft rapzanger Snoop Doggy Dogg (24) en zijn lijfwacht McKinley Lee (26) vrijgesproken van moord. Zij waren ervan beschuldigd Philip Woldemariam, lid van een jeugdbende, op 25 augustus 1993 in een park in het westen van Los Angeles vanuit een bestelbusje in de rug te hebben geschoten.

De jury, die sinds 9 februari in beraad was, had gisteren nog geen eenstemmigheid bereikt over de nog resterende beschuldiging van doodslag. In zijn pleidooi had de verdediger van Snoop Doggy Dogg gezegd dat Woldemariam de zanger en diens lijfwacht eerder had bedreigd. Calvin Broadus, zoals de zanger in werkelijkheid heet, en Lee hadden Woldemariam volgens hun advocaten gedood uit zelfverdediging, nadat hij op hen was gaan schieten.

In afwachting van het definitieve oordeel van de jury is Broadus op borgtocht vrijgelaten. Bij het verlaten van de rechtszaal bedankte de populaire rapper “iedereen ter wereld die voor ons gebeden heeft - uit de grond van mijn hart.”

Snoop Doggy Dogg werd in het najaar van 1993 van de ene op de andere dag beroemd met zijn cd Doggystyle, waarvan in de voorverkoop al twee miljoen exemplaren waren verkocht. Doggs debuut werd niet alleen gekenmerkt door de agressieve teksten over moord en seks die onverbrekelijk met het genre van de 'gangstarap' zijn verbonden, maar ook door een originele muzikale stijl. Rapkenners prezen de suizende geluidseffecten, de slim gebruikte samples, de lenige baslijnen en de gepolijste produktie.

Tijdens het proces tegen Snoop Doggy Doog, dat eind november jongstleden begon, heeft de verdediging voortdurend onderstreept dat Calvin Broadus niet de gewelddadige figuur is die je op grond van zijn teksten en zijn vroegere levensstijl - Broadus was lid van een jeugdbende en zat gevangen wegens drugsbezit - zou verwachten. De advocaten keerden zich daarmee tegen de zogeheten 'biographical fallacy': een kunstenaar mag niet gelijkgesteld worden met de ik-figuur uit zijn werk. Iemand kan liedjes zingen met titels als 'Murder Was The Case' en 'Serial Killa' zonder zelf een moordenaar te zijn.

Een belangrijker reden voor de jury om Snoop Doggy Dogg vrij te spreken van moord was het feit dat de politie van Los Angeles, net als in de zaak O.J. Simpson nonchalant was omgesprongen met bewijsmateriaal. Zo bleken tijdens het proces de kleren van het slachtoffer per ongeluk vernietigd, zodat niet meer was te achterhalen (aan de hand van kruitsporen) of Woldemariam een wapen droeg.