N-Korea vreest meer overlopers

SEOUL, 21 FEBR. Noord-Korea heeft studerende of werkende kinderen van hoge functionarissen die in het buitenland verblijven opdracht gegeven terug te keren naar Pyongyang, zo hebben Zuidkoreaanse media vandaag gemeld. De maatregel vormt een reactie op het toenemend aantal overlopers naar Zuid-Korea.

Vorige maand liep Hyun Sung Il, de derde secretaris van de Noordkoreaanse ambassade in Zambia, samen met zijn vrouw en een veiligheidsfunctionaris over naar Seoul. Hyuns vader is leider van de communistische partij in een Noordkoreaanse provincie; hij zou na de vlucht van zijn zoon zijn weggezuiverd. Twee andere Noordkoraanen die recentelijk naar het zuiden overliepen waren eveneens kinderen van hoge functionarissen.

Vorige week werd bekend dat Sung Hae Rim, een ex-vrouw van de huidige Noordkoreaanse leider Kim Jong Il, bezig is samen met haar zuster politiek asiel te zoeken in het westen of in Zuid-Korea. De neef van Sung ontvluchtte Noord-Korea eind vorig jaar al en verblijft inmiddels in Seoul.

Het geïsoleerde, orthodox-communistische bewind in Noord-Korea, heeft volgens de doorgaans goed geïnformeerde Zuidkoreaanse media inmiddels al verscheidene zonen en dochters van diplomaten teruggehaald. Anderen zouden op het punt van vertrek staan.

De afgelopen twee jaar zijn volgens een officiële Zuidkoreaanse opgave 80 Noordkoreanen overgelopen. (AFP, AP)