Kritiek op staatssecretaris; Bestuur CTSV naar rechter als ontslag dreigt

DEN HAAG, 21 FEBR. Het bestuur van het CTSV (College van Toezicht Sociale Verzekeringen) loopt desnoods naar de rechter als het wordt gedwongen op te stappen, zo heeft voorzitter D. van Leeuwen gisteren aangekondigd.

Staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken), die verantwoordelijk is voor de benoeming van het driekoppige CTSV-bestuur en het ook kan ontslaan, voelde er niets voor op de uitlatingen van Van Leeuwen te reageren. Zij zei op het Radio 1 Journaal: “Het bestuur laat zich niet opofferen en zich niet naar de slachtbank laten leiden.”

Op verzoek van Linschoten zoekt de Leidse hoogleraar M. Rood als adviseur sinds gisteren naar oplossingen voor de conflicten bij het CTSV. Het bestuur ligt overhoop met zowel de directie als de ondernemingsraad. Een van de eisen van de ondernemingsraad is dat het ontslag van directeur E. Czyzewski wordt teruggedraaid. Het bestuur, dat de dagelijkse leiding over het CTSV voert, voelt daar niets voor.

In de Tweede Kamer gaf Linschoten gisteren aan dat hij het aangezegde ontslag van Czyzewski niet ongedaan kan maken. “Daar ga ik als staatssecretaris niet over.” De bewindsman werd op initiatief van de SP in de Kamer aan de tand gevoeld over de perikelen bij het CTSV. Hij wees erop dat dit een zelfstandig bestuursorgaan is. Dat was ook de reden waarom hij pas eind vorige week publiekelijk heeft ingegrepen in het conflict, door de aanstelling van een bemiddelaar aan te kondigen. Linschoten reageerde hiermee op kritiek van diverse fracties, waaronder D66 en het CDA, die de staatssecretaris verweten dat hij het conflict veel te lang op zijn beloop heeft gelaten.

Linschoten erkende op vragen van Kamerleden dat het salaris van de bestuursleden “riant” mag worden genoemd. Voorzitter Van Leeuwen verdient 300.000 gulden per jaar en heeft daarbij een auto met chauffeur; de twee andere bestuursleden, Van Otterloo en Van Rooijen, doen het werk voor 250.000 gulden en beschikken eveneens over een auto. “Het gaat om een zodanig riant salaris dat van de betrokkenen de nodige prestaties mogen worden verwacht”, zei de staatssecretaris. De bewindsman wees erop dat in de sector van de sociale verzekeringen wel vaker dergelijke salarissen worden betaald.

Linschoten ontkende dat Van Leeuwen, die net als hijzelf lid is van de VVD, alsmede Van Otterloo (PvdA) en Van Rooijen (CDA) zijn benoemd omdat ze uit de politiek afkomstig zijn. “Dat is geen onderdeel van de kwalificatie en de selectieprocedure geweest”, aldus de staatssecretaris.

Adviseur Rood heeft twee tot drie weken de tijd gekregen om met aanbevelingen te komen. Linschoten zei dat hij er bewust voor heeft gekozen Rood niet tot bemiddelaar te benomen, maar tot adviseur. Hij wenst aanbevelingen te krijgen, waarna, zei Linschoten, “ik mijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen”.