Hartcentrum voorlopig onder Raad van Toezicht

BREDA, 21 FEBR. Het hart- en longcentrum van medisch centrum De Klokkenberg in Breda ressorteert voorlopig niet onder de directie maar onder de Raad van Toezicht. Dit heeft de Raad gisteren besloten.

De maatregel is genomen om alle ruimte te geven aan de externe commisssie die de problemen onderzoekt tussen de directie, de medisch specialisten van het zogenoemde thoraxcentrum en het bestuur van de medische staf.

De specialisten van het centrum voor hart- en longchirurgie zegden vorig jaar oktober het vertrouwen op in algemeen directeur G. Tanke, die volgens hen niet overlegt en een volledig eigen koers vaart. Ze vinden dat hij moet opstappen of een tweede directeur naast zich moet dulden.

Directe aanleiding voor de vertrouwensbreuk was de opstelling van Tanke bij een affaire die ontstond naar aanleiding van de dood op 14 september vorig jaar van een 56-jarige longkankerpatiënt. De man overleed aan de gevolgen van een infectie veroorzaakt door een mislukte voorbereidende operatie. De specialisten verweten Tanke vooral dat hij met hen had moeten overleggen alvorens tegenover de inspectie en journalisten kenbaar te maken dat hij niet op de hoogte was gesteld van de tijdens de operatie gemaakte 'kunstfout' dan wel complicatie.

Behalve een onderzoek naar de verstoorde verhoudingen binnen De Klokkenberg door een externe commissie loopt er nog een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar het functioneren van het thoraxcentrum en naar de procedure die de specialisten volgen bij het melden van fouten en complicaties.

De externe commissie, onder leiding van prof. dr. R. in 't Veld, hoopt binnen enkele weken met een plan van aanpak te komen ten aanzien van management, operationele doelen en personele invulling.