Greenspan rekent op goed jaar voor economie VS

WASHINGTON, 21 FEBR. De recente zwakte van de Amerikaanse economie zal waarschijnlijk tijdelijk blijken. Het ziet ernaar uit dat 1996 wat betreft zowel de economische groei als de inflatie een goed jaar wordt. Dat heeft de president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, gisteren verklaard in zijn halfjaarlijkse rapportage aan het Congres. Greenspan wees erop dat de wat minder gunstige economische cijfers van de laatste tijd duidelijk te maken hebben met incidentele factoren, zoals het strenge winterweer en de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten wegens het politieke conflict over de begroting. “Fundamenteel gezien is de economie op een koers van aanhoudende gematigde groei.” Ook met de inflatie gaat het goed. Greenspan voorspelde voor de komende jaren verdere vorderingen naar prijsstabiliteit. De bankpresident gaf geen aanwijzing voor de toekomstige ontwikkeling van het rentebeleid. Hij zei slechts dat het balanceren tussen inflatiebestrijding en bevordering van de groei “een voortdurende uitdaging is”. Het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken voorspelt voor dit jaar een economische groei van tussen 2 procent en 2,25 procent, wat minder dan de vorig jaar juli geraamde 2,25 procent tot 2,75 procent. De inflatie zal uitkomen tussen 2,75 procent en 3 procent en het werkloosheidspercentage tussen 5,5 procent en 5,75 procent. De prognoses wijken nauwelijks af van die van de regering. (AP, Reuter)