Gallucci opvolger Holbrooke als gezant Bosnië

WASHINGTON, 21 FEBR. Richard Holbrooke, de architect van het vredesplan voor Bosnië, die vandaag zijn diplomatieke carrière beëindigt, wordt als onderminister van buitenlandse zaken opgevolgd door zijn plaatsvervanger John Kornblum. Maar Holbrooke's Bosnië-dossier gaat naar Robert Gallucci. Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, John Burns, gisteren bekendgemaakt.

John Kornblum (52), een carrièrediplomaat, wordt onderminister van buitenlandse zaken, belast met Europese en Canadese zaken, zodra de Senaat zijn voordracht heeft goedgekeurd, aldus Burns.

Gallucci zal volgens Burns “het grootste deel van de verantwoordelijkheden van Richard Holbrooke inzake Bosnië overnemen”. Hij zal zich op dagelijkse basis gaan bezighouden met de bijeenkomsten die de Amerikaanse regering wil beleggen om de voortgang van het vredesproces in Bosnië te volgen.

Gallucci is vooral bekend geworden als de Amerikaanse onderhandelaar die twee jaar lang betrokken is geweest bij de pogingen het Noordkoreaanse nucleaire programma onder internationale controle te plaatsen. Na de bekroning van die pogingen werd Gallucci in oktober vorig jaar toegevoegd aan het onderhandelingsteam van Holbrooke. Tijdens de besprekingen in Dayton, die leidden tot een vredesakkoord, was hij belast met de supervisie over het overleg over de civiele wederopbouw - politie, verkiezingen -, in samenwerking met 'vredescoördinator' Carl Bildt.

Holbrooke, oorspronkelijk investeringsbankier, verlaat vandaag het Amerikaanse ministerie van defensie. (AFP)