Colombia: onderzoek naar Samper

BOGOTÁ, 21 FEBR. Het Colombiaanse Congres heeft gisteren een parlementair onderzoek heropend naar president Ernesto Samper. Het onderzoek is gericht op vier aanklachten die de hoogste openbaar aanklager van Colombia, Alfonso Valdivieso, vorige week tegen de president indiende.

De aanklachten betreffen onder meer verkiezingsfraude en onwettige verrijking met drugsgelden. De president wordt ervan verdacht zijn verkiezingscampagne in 1994 deels betaald te hebben met geld van het drugskartel van Cali.

Mocht de onderzoekscommissie het bewijs van Valdivieso overtuigend achten, dan kan het Congres een procedure beginnen om Samper af te zetten. De onderzoekscommissie staakte in december een eerder onderzoek wegens gebrek aan bewijs. Bijna veertig parlementariërs staan ook onder verdenking. Vier van hen zijn gearresteerd, drie anderen zijn maandag geïnformeerd over onderzoeken die tegen hen lopen.

Een oud plan om amnestie te bieden aan in diskrediet geraakte politici in ruil voor hun definitieve vertrek uit de politiek, is de afgelopen dagen nieuw leven ingeblazen. Volgens Waarnemers zou het voeren van rechtzaken tegen alle van corruptie verdachte politici het land meer destabiliseren, dan wanneer in een keer schoon schip gemaakt zou worden. (AP, AFP, Reuter)