Buchanan wint van Dole bij verkiezing in New Hampshire

MANCHESTER, 21 FEBR. De voormalige televisiecommentator Pat Buchanan heeft gisteren senator Bob Dole verslagen in de Republikeinse voorverkiezing voor het Amerikaanse presidentschap in de staat New Hampshire.

Buchanans nipte overwinning betekent een doorbraak voor hem en een ernstige tegenslag voor Dole, die lang als favoriet werd gezien in deze richtinggevende voorverkiezing. Lamar Alexander, de voormalige gouverneur van Tennessee, eindigde met een kleine achterstand op de derde plaats.

Doordat het verschil tussen de resultaten van Buchanan en Dole klein was bleef de definitieve uitslag gisteravond lange tijd onzeker. Buchanan behaalde 27 procent van de stemmen, Dole 26 en Alexander 23 procent. De miljonair en uitgever Steve Forbes, die vorige maand in peilingen nog als de grootste rivaal van Dole werd gezien, kwam met 12 procent niet verder dan een vierde plaats.

Buchanan, die sprak van “een geweldige overwinning”, voorspelde zijn aanhang gisteren dat het establishment van de Republikeinse partij zal proberen te verhinderen dat hij genomineerd wordt voor de presidentsverkiezingen in november. “Je kunt de faxmachines en telefoons in Washington al horen rinkelen”, zei hij spottend. Maar hij beloofde de partij, en vervolgens het land, te zullen veroveren met zijn ideeën. Buchanan combineert een uitgesproken cultureel conservatisme met economisch protectionisme.

Dole feliciteerde Buchanan, maar verklaarde zijn campagne niet te zullen opgeven. “Iedereen die Bob Dole kent, weet dat ik een vechter ben. We gaan door.” Hij zei een strijd te verwachten “om het hart en de ziel van de Republikeinse partij”, een strijd tussen hemzelf en Buchanan. “We moeten besluiten of we de partij van de angst of de partij van de hoop zijn.”

Alexander eiste op zijn beurt de rol op van voornaamste tegenstander van Buchanan. Hij riep Dole op zich terug te trekken uit de strijd. Alexander erkende dat hij nu snel een overwinning moet behalen in een van de voorverkiezingen die de komende weken op het programma staan.

Zaterdag houdt Delaware een voorverkiezing, waar echter niet alle kandidaten aan mee doen. Op 27 februari zijn Arizona en Noord- en Zuid-Dakota aan de beurt, op 2 maart Wyoming en Zuid-Carolina.

Gisteren werd in New Hampshire ook gestemd over de Democratische nominatie. President Clinton, die in zijn partij geen uitdager heeft, kreeg 92 procent van de stemmen.