Brief NOS aan clubs irriteert KNVB

ROTTERDAM, 21 FEBR. De KNVB heeft geërgerd gereageerd op de pogingen van de NOS om de betaalde voetbalclubs alsnog te overtuigen om in te gaan op het gezamenlijke bod op de voetbalrechten van de publieke omroep, Holland Media Groep en Filmnet. De voetbalbond spreekt van “tendentieuze berichtgeving” door de NOS.

Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB heeft al een intentieverklaring getekend met een consortium van financiers onder leiding van producent Endemol over de oprichting van een speciaal sportnet dat vanaf augustus uitzending van voetbalwedstrijden moet gaan verzorgen. Donderdag zullen de clubs zich moeten uitspreken over de nieuwe sportzender. De NOS hoopt die beslissing nog te kunnen beïnvloeden. Maar de KNVB gaat ervanuit dat de clubs zich donderdag achter de bond zullen scharen. Vooral ook omdat in hun ogen staatssecretaris Nuis (Media) gisteren eventuele politieke problemen heeft weggenomen door het sportkanaal, onder voorwaarden, toe te staan.

In een brief aan alle betaalde voetbalclubs stelt voorzitter A. van der Louw van de NOS dat de plannen van de gezamenlijke tv-zenders “meer kwaliteit en meer zekerheid voor kijkers, profclubs, spelers en breedtesport” te bieden hebben dan het nieuwe sportnet. Volgens Van der Louw werkt het gezamenlijke bod “niet met de onzekerheid van een businessplan. De waarde van ons bod is niet afhankelijk van berekende winsten”. Het sportnet is een plan van Endemol, Philips, bankverzekeraar ING en de KNVB zelf. Mogelijk zal ook KPN gaan deelnemen.

In een vanmiddag te versturen brief aan dezelfde clubs spreekt de KNVB van “een stelselmatig verkeerde interpretatie van cijfers” door de NOS. Volgens de NOS zorgt de gezamenlijke bieding in zeven jaar tijd voor een “gegarandeerde” opbrengst van ruim 902 miljoen gulden. Maar de KNVB stelt dat de NOS in haar bod een voorbehoud heeft gemaakt voor de laatste drie jaar van die totale periode. Dat vermeldt Van der Louw niet, zo zegt de KNVB.

Verder belooft de NOS de voetbalclubs een gegarandeerde extra opbrengst van 50 miljoen gulden uit de exploitatie van de voetbalrechten. Maar volgens de voetbalbond is dat bedrag niet in het schriftelijke bod vastgelegd.

De NOS zet in de brief vraagtekens bij de inkomstenbronnen die het nieuwe sportnet denkt te kunnen aanboren. Zo houdt het businessplan rekening met een betaling van 2 gulden per maand door kabelexploitanten voor het doorgeven van de zender. Daarbij gaat men uit van 6,5 miljoen aansluitingen. De NOS denkt echter dat 3 miljoen aansluitingen “een realistische schatting” is, waardoor de geraamde totaal-opbrengst van 1,092 miljard gulden meer dan gehalveerd wordt. Een woordvoerder van Endemol is het niet eens met de berekening die door de NOS wordt gemaakt, maar zegt bovendien dat het sportnet meerdere scenario's heeft liggen mochten de betalingen door kabelexploitanten tegenvallen.