Bremer Vulkan vraagt uitstel van betaling aan

BREMEN, 21 FEBR. Bremer Vulkan heeft surséance van betaling aangevraagd. Dat heeft bestuursvoorzitter Udo Wagner vanochtend in Bremen bekend gemaakt. Het conglomeraat van werven en maritieme industrie dat werk biedt aan 22.500 werknemers heeft over 1995 een verlies geleden van 1 miljard mark. Een bedrag dat het eigen vermogen van 600.000 mark van Bremer Vulkan ver overtreft.

De surséance van betaling werd noodzakelijk nadat overleg tussen raad van bestuur, commissarissen en vakbonden gisteravond op het hoofdkantoor van Vulkan op de Domshof in het centrum van Bremen geen oplossing had opgeleverd voor de schuldenlast van het concern. Bremer Vulkan maakte in 1994 nog een bescheiden winst en stelde medio 1995 de aandeelhouders zelfs nog een dividendverhoging in het vooruitzicht.

Voor de redding van het concern, dat in problemen is geraakt door de overcapaciteit in de scheepsnieuwbouw en de concurrentie uit het Verre Oosten, is de afgelopen dagen druk overleg gevoerd tussen de regering in Bonn en de Europese Unie in Brussel. Maar de EU wil Bremer Vulkan geen verdere subsidies verlenen zo lang niet duidelijk is wat er is gebeurd met de 850 miljoen mark die Brussel eerder aan Bremer Vulkan heeft gegeven. Dit geld was bestemd om een aantal werven in de voormalige DDR te moderniseren. Dit geld is volledig zoek. Aangenomen wordt dat Bremer Vulkan deze centen heeft gebruikt om andere noodlijdende onderdelen van het concern overeind te houden. Van de ongeveer veertig firma's die deel uitmaken van Bremer Vulkan maakt alleen STN-Atlas Elektrik nog winst. Zelfs wanneer Bremer Vulkan buiten een faillissement kan blijven, dan nog lijkt een afslanking van het bedrijf via massaontslagen onvermijdelijk.

De drie verouderde Oostduitse werven van Bremer Vulkan in Mecklenburg-Vorpommern beweren dat zij via enkele kleine aanpassingen snel winstgevend kunnen worden. Tegen die achtergrond hoopt Wagner zo snel mogelijk een regeling te kunnen treffen met de voornaamste schuldeisers van Bremr Vulkan waarvan huisbankier Commerzbank de grootste is. Volgens de Duitse wet moet Vulkan binnen 12 maanden de voornaamste schuldeisere 35 procent van hun vorderingen hebben terugbetaald. Binnen 18 maanden moet dat 40 procent zijn. Anders volgt alsnog een faillissement.

Werknemers, die de afgelopen dagen 24 uur hebben gepost op de bedrijfsterreinen van Vulkan, reageerden opgelucht op het uitstel van betaling. Zij hadden tijdens een demonstratie voor het hoofdkantoor waar de vergaderaars zich gisteravond met een “kein Kommentar” ijlings uit de voeten maakten al met het ergste rekening gehouden. Maar in Bremen-Vegesack, de hoofdwerf van Vulkan, blijven de hamerslagen voorlopig klinken en de kranen bewegen.

Er is een overbruggingskrediet van 250 miljoen mark van de stadsraad Bremen beschikbaar om twee luxe cruiseschepen van 600 miljoen mark af te bouwen. Scheepsbouwanalisten beweren dat Vulkan deze opdrachten zwaar onder de prijs heeft moeten aannemen en daardoor ook op deze in theorie lucratieve order 300 miljoen mark dreigt te verliezen.

    • Marc Serné