Amsterdam onderzoekt schikking Goldreyer

AMSTERDAM, 21 FEBR. De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid een schikking te treffen met de Amerikaanse restaurator Daniel Goldreyer. De gemeente Amsterdam eiste enkele jaren geleden een schadevergoeding van Goldreyer wegens de mislukte restauratie van het schilderij Who's afraid of red, yellow and blue III van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman.

De huidige procedure duurt al zo lang en is zo kostbaar dat het voordeliger kan zijn een schikking te treffen, aldus een woordvoerster woensdag. Wanneer duidelijk is of de gemeente al dan niet wil schikken, kon zij niet zeggen.

Goldreyer kreeg de restauratieopdracht nadat het schilderij in 1986 ernstig was beschadigd door een bezoeker die het doek met een mes had toegetakeld. Na terugkeer in 1991 in het Stedelijk Museum in Amsterdam barstte een storm van kritiek los. Critici beweerden dat de restaurator het schilderij gewoon had overgeschilderd met een verfroller. De werkzaamheden hadden 814.000 gulden gekost, in plaats van de toegezegde vijf ton.

Onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium wees uit dat de kritiek terecht was. Ook de toenmalige museumdirecteur Wim Beeren erkende dat. “Er is een product van cultuur vernietigd”, sprak hij destijds.

Het werk is twee jaar in depot geweest, maar is sinds kort weer in het museum te zien. (ANP)