Aandelenplaatsing Staat duwt koers DSM fors omhoog

AMSTERDAM, 21 FEBR. Het chemiefonds DSM stal vanochtend de show op de Amsterdamse beursvloer. De mededeling dat de Nederlandse overheid het merendeel van haar aandelen bij institutionele beleggers plaatst, viel in goede aarde. De koers schoot met 12,40 gulden omhoog tot 154,50. Omstreeks het middaguur werd gehandeld op 151,50, altijd nog 9,40 gulden hoger dan gisteren.

AMSTERDAM Vanochtend gingen ongeveer twee miljoen aandelen DSM (dubbeltelling) over de toonbank. Op een normale handelsdag ligt dat op nog geen 400.000 stuks. De huidige beurskoers sluit keurig aan op de prijs die de overheid krijgt voor haar stukken. De Staat vangt per aandeel 70 gulden plus een contant bedrag van 82 gulden, totaal 152 gulden.

Handelaren toonden zich tevreden over de gekozen constructie, waarbij het belang via cumulatief preferente aandelen bij institutionele beleggers is geplaatst. “Op deze manier ontstaat geen verwatering van het aandelenkapitaal. Ook is de angst dat er nog een grote pluk aandelen boven de markt hangt nu grotendeels weggenomen”, zei een handelaar. De Staat verkoopt ongeveer 20 procent van het aandelenkapitaal DSM. Wat resteert van haar bezit is een belang ter grootte van 11 procent, dat te gelegener tijd ook van de hand wordt gedaan.

De koerssprong van DSM stuwde de AEX, de Amsterdamse beursindex omhoog. Die stond tegen het middaguur ruim anderhalf punt hoger op 501,19. De index van middelgrote ondernemingen (AMX) stond rond dat tijdstip ruim een half punt hoger op 637,27.

Buiten DSM moesten de meeste andere fondsen een verlies aanvaarden. De tegenvallende obligatiemarkt was de boosdoener. De koersen van veel obligaties stonden op een verlies van gemiddeld drie dubbeltjes. De dollar was aan het begin van de beursdag met een halve cent verlies op 1,6220 aan de zwakke kant.

Unilever, dat gisteren tegenvallende cijfers presenteerde, lag zwak in de markt en verloor 2,60 gulden op 224,10. Ook Koninklijke Olie ging verder omlaag dreef eb verloor 2,80 gulden op 223,50. KNP BT was daarentegen gewild. Het papierfonds komt vanmiddag met jaarcijfers. Het aandeel steeg alvast twee kwartjes op 44,70.

Op de lokale markt blonk Axxicon opnieuw uit. De fabrikant van matrijzen voor de fabricage van cd's, steeg met 3,50 gulden naar 40 gulden.

De dollar opende vanochtend op de Europese valutamarkten lager. In Amsterdam deed de Amerikaanse munt om 10.00 uur 1,6220 gulden vergeleken met een slotkoers van 1,6265 dinsdag. Ruim een uur later in de morgen krabbelde de dollar licht op tot 1,6276. Het pond sterling moest vanochtend ook met minder genoegen nemen en noteerde bij het begin 2,5110 gulden tegen 2,5050 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft gisteren de neergaande lijn van vorige week voortgezet. Het Dow Jones koersgemiddelde van 30 industriefondsen ging op de eerste beursdag na het lange weekeinde volgens voorlopige cijfers flink omlaag (met 44,78 punten) tot 5.458,54. Sinds het recordslot van vorige week dinsdag tot en met gisteren derhalve al totaal 142 punten verlies. Dat betekent een terugval van 2,5 procent ten opzichte van de top. De koersafbrokkeling is vooral toe te schrijven aan een gestage daling van de obligatiekoersen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs gaf het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen vandaag terrein prijs met een verlies van 283,44 punten (1,4 procent) op op 20.372,23.