'Vrienden van de ETA' van het Internet uitgesloten

ZÜRICH, 20 FEBR. Een Zwitserse Internet-aanbieder heeft de toegang afgesneden tot de informatiepagina's van een organisatie die sympatiseert met de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA, nadat Spaanse Internetgebruikers het Zwitserse bedrijf onder elektronische protestbrieven hadden bedolven.

Op de World Wide Web-pagina's van CSE, het Solidariteiscomité met Euskadi [Baskenland] waren in verscheidene talen teksten te lezen waarin de “eeuwenlange Baskische strijd tegen de Spaanse onderdrukking” werd gerechtvaardigd. Een van de pagina's, voor het laatst bijgewerkt op 2 februari, waarschuwde dat “een volk dat vecht voor zijn sociale en nationale bevrijding uw welzijn kan verstoren”.

Na de moorden deze maand op Fernando Múgica, een politicus van de socialistische regeringspartij in Baskenland, en op Francisco Tomás y Valiente, een prominent rechtsgeleerde, verstuurden Spaanse Internet-gebruikers massaal e-mail naar de Zwitserse aanbieder uit protest tegen het ETA-geweld.

De e-mail-lawine blokkeerde alle verkeer via Access, de Zwitserse Internet-aanbieder, waar enkele honderden bedrijven en instellingen hun informatie hebben ondergebracht. Access besloot daarop de Baskische pagina's te sluiten. Eerder hadden hackers weten in te breken op de CSE-pagina's en deze voorzien van blauwe lintjes. Met het dragen van een blauw lintje in het knoopsgat protesteren Spanjaarden tegen terreur en ontvoeringen door de ETA.

De Spaanse krant ABC schreef vorige week dat de politie vreest dat ETA-cellen via het Internet gecodeerde berichten uitwisselen. Een mededeling op de CSE-pagina's over het gebruik van een wijdverbreid coderingssysteem met een dubbele sleutel zou daarop wijzen.

Volgens de beheerder van de Baskische pagina's was de campagne een poging van de Spaanse autoriteiten en media om zijn comité te “criminaliseren”. De CSE-pagina's gaven ook rechtstreeks toegang tot “verwante organisaties” op het Internet, zoals Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, de Koerdische PKK en de Zapatisten-rebellen in Mexico. Er was ook een recept voor Baskische kip te lezen. (AFP)