Vooral problemen in noorden; Veel ongelukken door sneeuw en gladde wegen

DRIEBERGEN, 20 FEBR. Stuifsneeuw, plaatselijke gladheid en harde wind hebben in het westen, oosten en noorden van het land de nodige ongelukken, glijpartijen en vertragingen in de ochtendspits opgeleverd.

De verwachte hevige sneeuwval bleef echter uit, waardoor de problemen minder waren dan waarop politie en hulpdiensten zich hadden ingesteld. Door een ongeluk bij Hardenberg viel een dode. Verder bleef de schade voor zover bekend beperkt tot blikschade. Het aantal filemeldingen liep vanmorgen op tot dertig met op de A4 de langste file van 24 kilometer in de richting Amsterdam tussen Leiderdorp en het knooppunt Nieuwemeer.

In het noorden en in Flevoland, waar gisteren het openbaar vervoer tot stilstand kwam, reden bussen en treinen vanmorgen wel, zij het met vertraging. Aanvankelijk konden de bussen alleen in Gaasterland, de zuidwesthoek van Friesland, niet uitrijden maar aan het einde van de ochtend verliet de eerste bus de garage. Vier bussen raakten gisteravond in Groningen van de weg. Een bus van de Gado werd door de harde wind van de weg geblazen en belandde op de zijkant in het water. De vijf passagiers en de chauffeur wisten zich via de achteruit in veiligheid te brengen. Ook de andere busongelukken liepen goed af.

De postbezorging in het noorden lag achter op schema. In de steden werd bezorgd maar in de buitengebieden zouden de mensen hun post waarschijnlijk ontvangen, vreesde de PTT.

Omrop Fryslân zond gisteravond extra nieuwsbulletins uit over de situatie in de provincie. Ook scholen en bedrijven geven informatie door via de radiozender. Een flink aantal scholen in Friesland bleef dinsdag nog dicht. Een school kan zelf beslissen of de lessen wel of niet doorgaan. “Aan het einde van het schooljaar moet het minimum aantal lesdagen gehaald worden. Dat komt met deze twee dagen niet in gevaar. Als de uren oplopen dan laten we de leerlingen de uren inhalen, eventueel op zaterdagochtend”, aldus een woordvoerder van de inspectie.

Vandaag waren de wegen in het hele land redelijk te berijden.In het zuiden en in Gelderland deden zich nauwelijks problemen voor. In de gebieden waar maandag een sneeuwstorm woedde was het dinsdag vooral de stuifsneeuw die het verkeer hinderde. De harde noordoostenwind blies de sneeuw de weg op, waar die ofwel bevroor ofwel op hoge wallen bleef liggen. Sneeuwduinen en opgevroren sneeuw veroorzaakten dan ook meer aanrijdingen en glijpartijen dan normaal.

De ochtendspits kwam door het slechte weer later op gang dan normaal. Hoeveel ongelukken zich voordeden konden de politiekorpsen vanmorgen nog niet zeggen. Dat het aantal van maandag (500 aanrijdingen) niet werd gehaald stond echter vast.

Het treinverkeer ondervond vooral in het noorden veel hinder van sneeuwval. Op de trajecten Leeuwarden-Stavoren en Leeuwarden-Harlingen is geen treinverkeer meer mogelijk. Door de stuifsneeuw hebben zich op de rails sneeuwduinen gevormd. De NS heeft voor het eerst sinds vijftien jaar, zogenaamde sneeuwschuivers ingezet.

De nachtboot Harwich-Hoek van Holland kon door het slechte weer pas uren later dan gepland uit Engeland vertrekken. De veerboot werd tegen half twee in Hoek van Holland verwacht. De NS zetten een extra boottrein in om de passagiers hun aansluiting te laten behouden.

De gladheid en neerslag bezorgden de Wegenwacht handen vol werk. Rond half drie maandagmiddag had de Wegenwacht in heel het land 2390 pechmeldingen binnengekregen. Normaal is dat bijna 1500.