'VN-rapporteur toont geen respect voor politie Chili'

SANTIAGO, 20 FEBR. De speciale rapporteur voor de mensenrechten van de Verenigde Naties toont geen respect voor de Chileense politie. Dat heeft het hoofd van de Chileense politie, Fernando Cordero, zondag gezegd naar aanleiding van het eerder deze maand verschenen verslag van de rapporteur, die werkt namens de commissie voor de mensenrechten van de VN. In het rapport stelt de commissie dat troepen van de Carabineros, een elite-eenheid van de politie, zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.

De commissie adviseert de elite-eenheid onder verantwoordelijkheid te stellen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De eenheid valt nu onder het Ministerie van Defensie. Het hoofd van de nationale politie, Fernando Cordero, zei dergelijke adviezen niet nodig te hebben. “Het is ons probleem.” Volgens Cordero doet de leiding van de Carabineros voldoende om excessen tegen te gaan.

Schendingen van mensenrechten zouden volgens de rapporteur sinds de terugkeer van de democratie in 1990 nog wel voorkomen, maar niet langer “systematisch” zijn. Het rapport maakt melding van ondervragingstechnieken die “soms gelijk zijn aan marteling”. De commissie kritiseert behalve de politie ook Chileense rechters. Zij zouden aanklachten over schendingen niet voldoende onderzoeken. (Reuter)