Veel prijzen voor Oasis

LONDEN, 20 FEBR. De Manchester popgroep Oasis heeft gisteren in Londen tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 'Brit Awards' - een door de Britse platenindustrie ingestelde competitie - drie prijzen in ontvangst genomen. De vijfkoppige band won in de categorieën 'Beste groep', 'Beste album' (What's the Story) en 'Beste video' (Wonderwall).

Oasis-gitarist Noel Gallagher zei bij het ontvangen van de Awards alleen die voor 'Beste Video' te appreciëren, omdat alleen díe Award door fans wordt bepaald. “Wat door platenmaatschappij-varkens wordt uitgekozen, betekent niets”, aldus Gallagher.

David Bowie - sinds 1960 popmuzikant - kreeg een Award voor zijn 'uitmuntende bijdrage aan de muziekindustrie'. Bowie kreeg de Award uitgereikt door de 42-jarige Britse labour-leider Tony Blair. Blair, die vroeger leider van een garage-rockgroep was, zei dat hij al twintig jaar fan van Bowie was. Bowie, die wordt achtervolgd door het imago van oude popartiest, haastte zich hierop te zeggen: “Ik vind niet dat we het verleden eer moeten bewijzen, maar dat het verleden opnieuw moet worden uitgevonden.”

De Award voor de beste nieuwe band ging naar de Britse groep Supergrass. Take That won in de categorie 'Beste single' met Back for Good.

In de internationale categorieën gingen Awards naar Björk (beste vrouwelijke solo-artieste), Bon Jovi (beste band) en Alanis Morissette (beste debutante). De Freddie Mercury Special Award voor liefdadigheidswerk ging naar de cd Help, waaraan diverse artiesten belangeloos hun medewerking gaven en waarvan de opbrengsten gingen naar kinderen in Bosnië. (AP)