UEFA: geen beperking van buitenlanders

LONDEN, 20 FEBR. In de Europese voetbalwereld bestaat geen beperking meer van het aantal buitenlandse spelers per elftal. Het bestuur van de Europese voetbalunie (UEFA) heeft gisteravond besloten de nationaliteitsclausule in de reglementen te schrappen. Het besluit is een gevolg op het vonnis van het Europese Hof van Justitie in de zaak-Bosman. De UEFA rekent er wel op dat alle clubs in de Europese bekertoernooien dit seizoen vrijwillig de oude regels zullen handhaven. Daarover hebben de betrokken clubs twee weken geleden eensluidende afspraken gemaakt.

De gewijzigde regelgeving betekent dat een elftal voortaan uit elf buitenlanders mag bestaan. In het oude reglement mocht een club bij internationale wedstrijden maximaal drie buitenlanders opstellen en twee zogenaamde geassimileerde 'vreemdelingen'. Tot die laatste categorie behoren voetballers die vijf jaar of langer in het hetzelfde buitenland actief zijn, waaronder een paar jaar bij de jeugd.