Turkije op weg naar coalitie met Erbakan

ANKARA, 20 FEBR. De moslim-fundamentalistische Welvaartspartij en de conservatieve Moederlandpartij (ANAP) in Turkije hebben gisteren aanzienlijke voruitgang geboekt in de richting van de vorming van een coalitieregering. De leider van de Moederlandpartij, Mesut Yilmaz, zei gisteren de eerste tien maanden premier te worden.

“We hebben een belangrijk niveau bereikt”, zei Yilmaz op een persconferentie samen met de fundamentalistische voorman Necmettin Erbakan. De twee partijen vormen morgen een commissie die de verdeling van de portefeuilles in het nieuwe kabinet bespreekt. Volgens Yilmaz sluit die commissie vrijdag haar werk af, waarna de onderhandelingen over een coalitie-akkoord volgen. Het zou echter al vaststaan dat de Welvaartspartij Binnenlandse Zaken krijgt, en ANAP het gevoelige Onderwijs.

De Welvaartspartij kwam met 21 procent van de stemmen nipt als grootste uit de bus bij de verkiezingen van 24 december, gevolgd door, praktisch zij aan zij, premier Çillers Partij van het Juiste Pad en de Moederlandpartij, met elk ruim 19 procent. Aanvankelijk sloten alle niet-religieuze partijen een coalitie met de Welvaartspartij uit, maar Yilmaz ging uiteindelijk overstag nadat onderhandelingen met de Partij van het Juiste Pad waren mislukt, met name wegens de slechte persoonlijke verhouding tussen Yilmaz en Çiller.

Çiller waarschuwde Yilmaz gisteren nog tegen een regering met Erbakan. “Ik geloof dat dit niet alleen een ernstige fout zal zijn van de kant van Mesut Yilmaz en zijn partij. Het zal tevens (...) een coalitie opleveren die het land in het duister zal storten.”

Maar president Süleyman Demirel zei vandaag dat het seculiere karakter van de Turkse republiek niet wordt bedreigd door een mogelijke fundamentalistische deelneming aan een coalitieregering. “Er is geen reden voor bezorgdheid over secularisme of democratie door het resutaat van de verkiezingen verkeerd te interpreteren”, zei hij. “De uitzonderlijke plaats van Kemal Ataturk, de stichter van onze republiek en de redder van Turkije, in het hart en de geest van ons volk blijft onbetwist.” (Reuter, AP)