Tennissers slaan sores in België van zich af

ANTWERPEN, 20 FEBR. Het was moeilijker dan gewoonlijk, maar Jan Siemerink moest en zou de nederlagen vergeten. Anderhalve week geleden verloor hij in India zijn twee Davis-Cupwedstrijden. Gisteren wachtte hem in een koude, vrijwel lege sporthal in Antwerpen weer een eerste ronde van een toernooi. Het werd een vlekkeloze 6-3, 7-6 overwinning op de Zwitserse veteraan Jakob Hlasek.

De positie van Richard Krajicek verschilde niet veel. Hij speelde gisteren in Antwerpen zijn eerste wedstrijd sinds hij een maand geleden moest opgeven met een rugblessure bij het grand-slamtoernooi in Australië. Vorig weekeinde, bij de Davis-Cupontmoeting in India, werd hij door bondscoach Franker gepasseerd. Ook Krajicek boekte een zege. Hij versloeg Patrick McEnroe met 7-6 en 6-3.

Siemerink wilde het hoofdstuk India zo snel mogelijk afsluiten. “De nederlagen deden pijn”, vertelde hij gisteren. “Terug in Nederland las ik de verslagen in de kranten. Ik werd afgemaakt, wat me nog nooit eerder was overkomen. Dat is logisch, hoge bomen vangen veel wind. Als Ajax verliest van Cambuur, denk ik ook: wat een klootzakken. Er wordt over gepraat en geschreven. Mijn vader - toen die woensdagavond ging tennissen - kreeg van iedereen een opmerkingen.”

Troost vond Siemerink in de gedachte dat hij er harder aan had gewerkt dan zijn teamgenoten. Hij was als eerste weer gaan trainen in de weken voor de reis naar India, hij was als eerste in vorm gekomen op het ongewoon hobbelige gras in Jaipur. Maar het niveauverschil kwam er niet uit. “Ik weet zeker dat ik op iedere andere ondergrond zou hebben gewonnen van die twee jongens”, zei Siemerink. “Maar juist op gras heb je niet alles in eigen hand.”

Tennissers zijn het gewend een nederlaag te vergeten en weer opnieuw te beginnen. Na het nieuws over de voetbalzender van de KNVB voorspelde Remco Campert vorige week in de Volkskrant een tenniskanaal waarop je de hele dag door Nederlanders ziet verliezen. Zo erg zal het niet worden. Siemerink verloor vorig jaar 29 toernooiwedstrijden in het enkelspel en Krajicek 26, ongeveer eens in de veertien dagen. Daar stonden respectievelijk 37 en 41 overwinningen tegenover. Siemerink kon zich afgelopen jaar 37 keer 's avonds met het zoet van de overwinning aan het diner zetten, 29 keer moest hij balend zijn tas pakken, zijn vlucht boeken en 's avonds nog afreizen naar de volgende tussenstop.

De overwinning op Hlasek was pas zijn derde in de maanden januari en februari. Het was een zege die Siemerink niet cadeau kreeg, maar echt verdiende. Eindelijk kwam er weer eens uit, wat op de training al tijden lukt. Hij speelde zonder een spoor van twijfel en serveerde uitstekend. In de eerste set benutte hij het tweede breakpunt, naar 4-2, met een fraai backhand-passeerslag. In de tweede set had hij minder vat op Hlaseks service, maar speelde hij een perfecte tie-break. Drie van zijn vier services waren aces. En op de service van Hlasek sloeg hij drie passeerslagen: 7-2.

Siemerink beleefde in 1995 zijn beste seizoen ooit. Hij klom op de ranglijst eventjes naar plaats 17 en eindigde als nummer 21. Dit jaar wil hij proberen zijn positie te consolideren. “Ik weet hoeveel werk het is om me te handhaven. Maar ik wil de status van een top-twintig-spelers bereiken. Daarvoor moet je minstens twee, drie jaar op de plek blijven staan.”

Krajicek, die het Antwerpse toernooi won in 1992 toen het evenement nog in het najaar werd gespeeld, moest wennen aan de wedstrijdspanning die hij ruim vier weken had moeten missen. Gewoonlijk begint een wedstrijd zo'n twee uur van te voren door zijn hoofd te draaien, gisteren waren zijn gedachten al bij de lunch afgedwaald.

Hoewel de uitslag en het niveau van de tegenstander hetzelfde was, verliep de wedstrijd voor Krajicek minder soepel dan voor Siemerink. In de eerste set liep Krajicek mopperend en geïrriteerd over de baan. Hij sloeg zelden een eerste service in en werd gered door zijn tweede service, die tot zijn geruststelling wel functioneerde. In de tie-break had hij voldoende aan een winnende forehand-return en een dubbele fout van de jongste van de gebroeders McEnroe. In de tweede set voelde Krajicek zich duidelijk meer op zijn gemak. Hij benutte in de vierde game het vierde breekpunt dat hij kreeg en brak naar 3-1. Zijn eigen service kwam niet in gevaar, met gemiddeld twee aces per game.

Vorig jaar in deze week won Krajicek het toernooi van Stuttgart. Dat leverde destijds een vracht dollars en punten op. Omdat ook zijn zege in Rotterdam binnenkort vervalt op de ranglijst, kan Krajicek de komende drie weken fors zakken op de ranglijst. Hij staat nu elfde. Als hij deze week in Antwerpen, volgende week in Milaan of de week daarop in Rotterdam geen zegereeks weet te fabriceren, tuimelt hij ongeveer naar een dertigste plaats.

Krajicek beseft het probleem. “Je ranking is gebaseerd op je resultaten in de laatste twaalf maanden. Afgezien van die twee weken in Stuttgart en Rotterdam, heb ik vorig jaar weinig laten zien. Dus welke ranking ik over drie weken ook heb, die is terecht. Maar ik heb deze weken nog voor de boeg. Vorig jaar ging het indoor heel goed. Het was de enige ondergrond waarop ik constant presteerde. Waarom zou dat dit keer niet kunnen?”

Krajicek, die de komende weken dubbelt met Siemerink, speelt in de tweede ronde tegen de Slovaak Kucera en in de kwartfinale mogelijk tegen Stich. Siemerink speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Spanjaard Bruguera en de Italiaan Furlan. De toppers in Antwerpen zijn Becker, Kafelnikov en Ivanisevic. Krajicek is als vierde geplaatst. Sampras en Agassi spelen deze week in Memphis. Muster heeft een weekje vrij voor hij in Mexico aan zijn gravelseizoen begint.

    • Remmelt Otten