'Slachtoffer van aanslag vervoerde zelf bom'

LONDEN, 20 FEBR. De man die zondagavond om het leven kwam bij de bomaanslag op een stadsbus in het centrum van Londen had vermoedelijk zelf de explosieven bij zich in de dubbeldekker. Dat heeft een woordvoerder van de Londense politie gezegd.

Een tweede man, die er eveneens van wordt verdacht lid te zijn van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), behoort tot de acht mensen die bij de ontploffing gewond zijn geraakt. Hij wordt in het ziekenhuis dag en nacht bewaakt door gewapende agenten.

De politie gaat er van uit dat de twee mannen de bom per bus vervoerden en dat die voortijdig tot ontploffing kwam. Een van de mannen zou gewapend zijn geweest.

De politie heeft gisteren twee mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de twee IRA-aanslagen van de afgelopen tien dagen.

Sir Patrick Mayhew, de Britse minister voor Noord-Ierland, zei gisteren in het Lagerhuis dat Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, zich heeft gediskwalificeerd voor centraal overleg over de politieke toekomst van Noord-Ierland. Hij beschuldigde Sinn Fein-president Gerry Adams van “ziekmakende schijnheiligheid”.

Drieëntwintig jaar geleden ontplofte de eerste IRA-bom in Londen, bij het gerechtsgebouw Old Bailey. Hierbij vielen een dode en 170 gewonden. Sindsdien heeft de IRA tientallen terreuracties in de Britse hoofdstad gepleegd.