Rood bemiddelaar in CTSV-conflict

DEN HAAG, 20 FEBR. Prof.mr. M.G. Rood, oud-minister van binnenlandse zaken, is door staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken) benoemd tot adviseur voor het conflict bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV).

Het bestuur van dit orgaan, dat de uitvoering van de sociale verzekeringen moet controleren, ligt overhoop met de directie en de ondernemingsraad. Een van de directeuren, E. Czyzewski, werd vorige week door het bestuur ontslag aangezegd. De ondernemingsraad, die het vertrouwen in het bestuur heeft opgezegd, eist onder meer de terugkeer van Czyzewski. De ondernemingsraad liet vanochtend weten dat bij een handtekeningenactie 97 procent van het personeel die eis bleek te steunen.

Linschoten kondigde vrijdag aan dat hij een bemiddelaar zou benoemen die over de conflicten bij het CTSV een analyse moest maken en hem aanbevelingen voor de oplossing moest doen. Rood blijkt tot adviseur te zijn benoemd. “Adviseren kan bemiddelen insluiten”, zei hij daar zelf gisteren over.

Rood, hoogleraar sociaal recht aan de Leidse universiteit en Kroonlid van de SER, is vandaag met de gesprekken bij het CTSV in Zoetermeer begonnen. Als eerste sprak hij met F. Kordes, de vroegere president van de Algemene Rekenkamer, die eerder een vergeefse poging heeft gedaan de strijdende partijen bij het CTSV met elkaar te verzoenen. Deze partijen hebben Linschoten laten weten dat zij instemmen met de benoeming van een adviseur. Gisteren sprak de staatssecretaris daarover met de ondernemingsraad.

Volgens P.G. den Broeder, voormalig Kroonlid van de Sociale Verzekeringsraad, ligt de oplossing van het CTSV-conflict voor de hand: de drie bestuursleden moeten weg,. De Sociale Verzekeringsraad heeft vorig jaar als instituut voor het CTSV moeten plaatsmaken. In het televisieprogramma Nova zei Den Broeder gisteravond: “Linschoten moet die drie bestuursleden zo snel mogelijk ontslaan”.

Het gaat hier om de oud-politici Van Leeuwen (VVD), Van Rooijen (CDA) en Van Otterloo (PvdA). “Zij scoren bijzonder laag op het gebied van kennis van zaken van sociale verzekeringen en ze beschikken ook niet over managementscapaciteiten.” Voorzitter D. van Leeuwen zei vanmiddag voor Radio 1 dat het bestuur zich niet zal laten “opofferen” en ook niet “naar de slachtbank” zal laten leiden. Zij liet doorschemeren dat als de conclusies van Rood die kant op gaan, het bestuur naar de rechter zal stappen.