Pact voor yen met Hongkong en Singapore

TOKIO, 20 FEBR. Japan heeft met Singapore en Hongkong een akkoord gesloten over gezamenlijke ondersteuning van de koers van de dollar en de yen op de valutamarkt.

Dit hebben de Japanse centrale bank en het Japanse ministerie van financiën vanmorgen bekendgemaakt. Direct na de aankondiging schoot de koers van de dollar tegenover de yen omhoog van 103,65 yen naar boven 106 yen. Ook in Europa, waar de koers van de dollar gisteren wegzakte naar 1,6165 gulden, sterkte de dollar aan naar 1,6280 gulden rond het middaguur.

De overeenkomst houdt in dat de monetaire autoriteiten van Singapore en Hongkong namens Japan op de valutamarkt zullen interveniëren. Met Australië heeft Japan al een soortgelijke afspraak. De stap, die alleen betrekking heeft op de koersverhouding tussen yen en dollar, wordt gezien als een teken dat Japan vastbesloten is de yen niet opnieuw te laten stijgen.

Vorig jaar bereikte de yen een hoogtepunt van onder de 80 yen per dollar. Door steunaankopen, renteverlagingen en het versoepelen van de regels voor institutionele beleggers om in het buitenland te investeren, werd de yenkoers teruggebracht naar rond 105 yen voor een dollar in de laatste maanden. Een hoge functionaris van het ministerie van Financiën, Eisuke Sakakibara, zei gisteren op een congres dat de Japanse industrie ook bij een yenkoers van 110 tot 115 yen per dollar produktie zal blijven overbrengen naar het buitenland. Dat was voor waarnemers een teken dat de huidige koers van rond 106 yen nog niet laag genoeg is naar de zin van de Japanse monetaire autoriteiten.

De Bank van Japan zette de aankondiging van het yenpact vanmorgen kracht bij door herhaaldelijk steunaankopen voor dollars te doen op de valutamarkt. Dat droeg bij aan de waardestijging van de dollar in Azië en Europa.

De overeenkomst tussen Japan, Singapore en Hongkong werd afgelopen vrijdag gemaakt in de marge van een bijeenkomst van enkele leden van de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC). Dat is het economische samenwerkingverband tusen landen in Azië en rond de Stille Oceaan. Het Japanse ministerie van Financiën onderstreepte vanmorgen te streven naar grotere stabiliteit op de Aziatische valutamarkten. Singapore en Hongkong zijn door Japan benaderd omdat het na Tokio de twee belangrijkste financiële centra in Zuidoost-Azië zijn.

Japan houdt soortgelijke gesprekken met andere landen uit de regio, waaronder China. Het grote Japanse handelsoverschot, met name dat met de Verenigde Staten, was in 1994 en vorig jaar reden voor de Verenigde Staten om slechts mondjesmaat in te grijpen in de waardedaling van de dollar ten opzichte van de yen. Sinds vorig jaar is het handelsoverschot nu aan de dalende hand. Gisteren werd bekend dat het overschot in januari is uitgekomen op 1,55 miljard dollar. Dat is het laagste sinds begin 1994. (AP, Reuter)