Nuis ziet geen juridische bezwaren; Sportnet mag van kabinet uitzenden

DEN HAAG, 20 FEBR. Het kabinet ziet geen juridische bezwaren tegen de nieuwe sportzender die vanaf augustus wil gaan uitzenden. De overheid kan ingrijpen als de zender voor te weinig kijkers toegankelijk is of te duur.

Staatssecretaris A. Nuis (Media) zei dit vanmorgen in Den Haag. Hij gaf een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarin beantwoordt hij de vragen die hem werden gesteld, nadat vorige week zaterdag bekend werd dat de NOS het komend seizoen niet langer beschikt over de uitzendrechten voor de wedstrijden onder de vlag van de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

Een consortium bestaande uit onder meer de programmaproducent Endemol, Philips en de ING-groep kocht deze rechten voor 1,04 miljard gulden van de KNVB. De voetbalbond participeert zelf ook in dit consortium.

De aankondiging van de nieuwe sportzender leidde vorige week tot commotie in de Tweede Kamer omdat politici van de verschillende fracties vrezen dat de burger meer geld zal moeten betalen om voetbalwedstrijden te zien.

Nuis kondigde aan dat hij zal ingrijpen als de sportzender op onredelijke wijze de voetbalrechten monopoliseert. “Als blijkt dat de zender het voetbal weghoudt van de mensen, dan heb ik middelen om op mijn fluitje te blazen”, aldus Nuis.

Het voorkeursrecht in de Mediawet ontzegt commerciële omroepen het exclusieve recht op uitzending van wedstrijden. “De publieke omroep zal dus altijd in staat moeten worden gesteld om op enigerlei wijze aandacht te kunnen besteden aan actuele sportverslaggeving”, verklaarde Nuis.

Ook via de wet op de economische mededinging kan Nuis ingrijpen. De staatssecretaris wil verder vanaf volgend jaar de abonnementstarieven voor kabeltelevisie vastleggen. Volgens de huidige wetgeving is landelijk prijstoezicht op abonnementstarieven van de kabel niet mogelijk. Nuis maakte bekend dat het kabinet vandaag een wetsvoorstel naar de Raad van State heeft gestuurd waarin dit wel geregeld wordt.

De uiteindelijk vormgeving en inhoud van de sportzender liggen volgens Nuis nog niet vast. “Het lijkt een beetje op Barbapapa. Dat is het stripfiguurtje dat op een aantrekkelijke manier steeds van vorm kan veranderen. Het enige wat vaststaat is dat de kabelexploitanten 140 miljoen gulden zullen moeten betalen voor het doorgeven van de zender”, aldus Nuis.

Volgens de staatssecretaris bestaat ook nog geen duidelijkheid over de betaalbaarheid van de nieuwe zender voor de burgers. Vorige week zei Nuis dat de voetbalwedstrijden op de televisie het publiek “geen cent extra mogen kosten”. Het consortium achter de sportzender heeft becijferd dat de kabelexploitanten per aansluiting twee gulden per maand moeten doorberekenen. Eerder liet de vereniging van kabelexploitanten weten dat zij hier niet aan willen meewerken.