Norsk Hydro boekt 70 pct winststijging

Norsk Hydro, het grootste industrieconcern van Noorwegen (51 procent staatsbezit) met grote belangen in onder meer olie- en gaswinning, petrochemie en kunstmest, heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn winst scherp zien toenemen. Het netto resultaat na belastingen over 1995 schoot met 70 procent omhoog van vier miljard Noorse kroon (1 miljard gulden) in 1994 tot 7,1 miljard kroon (1,7 miljard gulden). Voor belastingen steeg de winst van 6,46 miljard kroon tot 11,09 miljard kroon. De omzet nam met 15 procent toe van 69,5 miljard tot 79,7 miljard kroon (19,9 miljard gulden).

Ondanks het behaalde winstrecord daalde de koers van het aandeel Norsk Hydro op de effectenbeurs van Oslo gisteren met 9 kroon tot 267 kroon (3 procent). Beleggers waren teleurgesteld omdat zij op een hoger winstpeil hadden gerekend en omdat het dividendvoorstel (6 kroon per aandeel tegen 4,25 kroon vorig jaar) te mager uitviel.