Nieuwe weging Amsterdam EOE-index

Met ingang van gisteren is de samenstelling van de AEX-index van de meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs gewijzigd. De aandelen Hagemeyer en Nutricia nemen de plaats in van Pakhoed en Stork onder de 25 zogenoemde hoofdfondsen. Het belang van het aandeel KPN in de index is aanzienlijk toegenomen. In de nieuwe samenstelling van de AEX neemt het aantal aandelen KPN toe van 27 tot 78, ruim 10 procent van het totaal. De plaatsing van de tweede tranche aandelen KPN in het afgelopen jaar is daarvoor volgens een woordvoerder van de EOE-optiebeurs de directe aanleiding. De 25 aandelen die deel uitmaken van de AEX zijn de fondsen die in de afgelopen drie kalenderjaren de hoogste omzet hebben behaald. De weging in de AEX hangt af van de marktkapitalisatie (de waarde op de beurs) van de fondsen. Een fonds kan meewegen voor maximaal tien procent (afgerond) ook al bedraagt de marktkapitalisatie van een bedrijf (KPN, Koninklijke Olie) meer dan tien procent van de beurskapitalisatie (de totale waarde van de beurs).