Muziekgroep Thorn EMI deelt zich op

LONDEN, 20 FEBR. De Britse muziekproducent Thorn EMI, die onder anderen de Rolling Stones en Janet Jackson onder contract heeft, wordt opgesplitst. Er komt een onderneming die zich louter op muziek gaat richten, de EMI Group, en er komt een aparte verhuurdivisie, onder de naam Thorn. Beide nieuwe loten zullen een beursnotering krijgen, EMI in Londen en mogelijk ook in New York, Thorn in zowel Londen als op de Newyorkse schermenbeurs Nasdaq. De plannen komen niet als een verrassing. De top van Thorn EMI onder leiding van sir Colin Southgate werkte al geruime tijd aan de ontvlechting van de onderneming. Southgate liet in juli vorig jaar de aandeelhouders weten dat de groep, met een beurswaarde van 7,2 miljard pond (20,6 miljard gulden) zich op zo'n toekomst bezon. De ontvlechting opent perspectieven voor een bod op EMI Music door Amerikaanse amusementsconcerns zoals Walt Disney, Viacom en News Corporation van Rupert Murdoch, die wel brood zien in de muzieksector. (KRF)