Lezen in soaps

Helden in soapseries lezen nooit een boek, gaan nooit naar een toneelstuk of opera, komen nooit in een museum en weten niet hoe een kerk er van binnen uitziet; bijzondere huizen, gebouwen of beelden zeggen hun niets en bij het woord ballet denken zij waarschijnlijk aan een badpak. Want soap is soap. Het gesloten wereldje is met de enkele vierkante meters kamer, kantoor of café ruim bemeten.

Maar de Stichting Lezen kan daar geen vrede mee hebben; zij zit met zes miljoen gulden subsidie 's jaars en moet de 'ontlezing' bestrijden (NRC HANDELSBLAD, 5 februari). Geld dus voor acteurs die in soapseries een boek lezen, of in de woorden van de plaatsvervangend directeur van de stichting “ideële producten pluggen in populaire televisieprogramma's”.

Laat de Stichting Lezen een normale bestemming zoeken voor die zes miljoen en laten de mensen bij de stichting eens een boek lezen over de scheiding der genres; het is toch sinds de oudheid vele malen beschreven dat je soap in zijn sop moet laten gaar koken.

    • Hanna Stouten