Kabinet wil hardere aanpak drugsoverlast

DEN HAAG, 20 FEBR. Het kabinet is van plan hardere maatregelen te nemen om de overlast van de handel in harddrugs te bestrijden. Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) wil burgemeesters de bevoegdheid geven een coffeeshop direct te sluiten als aangetoond is dat er harddrugs worden verhandeld.

Kohnstamm zegt dat vandaag in een vraaggesprek met Trouw. De bestrijding van de overlast is “een mislukking” geworden, zegt hij. “Wat er op veel plaatsen wordt toegelaten is te ernstig. Daar moeten we keiharde maatregelen inzetten.”

Kohnstamm (D66) krijgt voor deze zogenoemde 'Zwaard van Damocles'-regeling voor coffeeshops steun van zijn partijgenoten Sorgdrager (Justitie) en Borst (Volksgezondheid). Zij schreven vorig jaar gedrieën de drugsnota, die volgende maand in de Tweede Kamer wordt besproken.

Voor het plan van Kohnstamm moet de Opiumwet worden gewijzigd. Het is een aanvulling op een kabinetsbesluit van vorige week. Volgens dat voorstel kunnen burgemeesters sneller een drugspand sluiten als de handel in verdovende middelen onaanvaardbare overlast veroorzaakt. Dat voorstel ligt nu bij de Raad van State. Kohnstamm wil ook met woningbouwcorporaties praten. Die zouden in hun huurcontracten een drugsverbod moeten opnemen.

De laatste maanden is het drugsbeleid onderwerp van veel discussie geweest. Een versoepeling van het softdrugsbeleid, zoals D66 wilde, werd mede geblokkeerd door de harde, aanhoudende kritiek vanuit Frankrijk. President Chirac vindt dat de Nederlandse regering de coffeeshops moet sluiten en de verkoop van verdovende middelen aan buitenlanders moet verbieden.

Ook in Nederland nam de kritiek op de uitwassen van het gedoogbeleid toe. In de grote steden, met name in Rotterdam, treedt de politie hard op tegen drugsoverlast. Het kabinet stelt in de drugsnota voor, het aantal coffeeshops waar softdrugs worden verkocht drastisch te verminderen. De regering wil dat de coffeeshops straks slechts vijf gram softdrugs per klant verkopen in plaats van de dertig gram die nu zijn toegestaan.

Met de scheiding tussen de soft- en harddrugsmarkten wil het kabinet voorkomen dat hasjgebruikers in aanraking komen met harddrugs. Volgens Kohnstamm bestaat het gevaar dat coffeeshops die harddrugs verkopen voor softdrugsgebruikers de stap van de ene naar de andere drugswereld vergemakkelijken. “Als dat in de coffeeshops gebeurt haal je alles onderuit waar we nou juist op de goede weg zijn”, aldus Kohnstamm.