Jeltsin-Kohl: alleen over NAVO oneens

MOSKOU, 20 FEBR. De Russische president Jeltsin en de Duitse bondskanselier Kohl zijn het over alles eens, behalve over de uitbreiding van de NAVO, “maar dat is meer een kwestie van toon”. Dat heeft Jeltsin gisteren gezegd na een gesprek met Kohl in Moskou.

Het bezoek van de Duitse bondskanselier is het eerste van een Westers staatsman nadat Jeltsin zich vorige week donderdag kandidaat heeft gesteld voor herverkiezing. Zowel in Duitsland als in Rusland is de komst van Kohl in oppositiekringen geïnterpreteerd als een poging Jeltsin een hart onder de riem te steken voor de verkiezingen van 16 juni.

“Het is niet mijn rol te interveniëren in de verkiezingscampagne in Rusland”, zei Kohl gisteren tegen verslaggevers in het Kremlin. “Maar als kanselier van Duitsland juich ik het verband toe dat Boris Jeltsin zojuist heeft gelegd tussen zijn vastbeslotenheid om opnieuw gekozen te worden en zijn bereidheid om de economische hervormingen voort te zetten.” Jeltsin had gezegd: “Ik heb Helmut Kohl verzekerd dat ik de hervormingskoers zal voortzetten en er zelfs niet één centimeter van zal afwijken.”

Temidden van alle harmonie was er slechts “een klein verschil in onze benaderingen” van de NAVO-zaak, maar dat is “meer een kwestie van toon”, aldus Jeltsin. Hij doelde op de voorgenomen uitbreiding van de Westerse militaire organisatie met Oosteuropese landen, een plan waartegen in Rusland in brede kring verzet bestaat. De Russische president suggereerde dat Kohl hem had gezegd dat verdere discussie over de uitbreiding in elk geval moet worden verschoven tot na de Russische presidentsverkiezingen. “Helmut, mijn echte vriend, denkt dat dit probleem voor lange tijd moet worden uitgesteld en voorlopig niet moet worden besproken.” Kohl zelf onderstreepte dat Moskou geen veto heeft over NAVO-beslissingen maar dat er rekening wordt gehouden met de Russische bezwaren.