Japan: omstreden eiland in 200-mijlszone

TOKIO, 20 FEBR. De Japanse regering heeft vandaag overeenstemming bereikt over de afkondiging van een economische zone van 200 mijl waarin de ook door Zuid-Korea opgeëiste Tok-do eilanden besloten liggen.

Zuid-Korea reageerde binnen enkele uren met de mededeling dat de eilanden Zuidkoreaans zijn, dat het zelf ook een 200-mijlszone gaat uitroepen en dat verdere discussie uitgesloten is.

Het voorstel van de Japanse regering zal pas ten uitvoer worden gelegd wanneer het land de Zeerechtconventie van de Verenigde Naties heeft geratificeerd en het parlement vervolgens de voorgestelde zone heeft goedgekeurd. Zuid-Korea ratificeerde het verdrag in december al. De Zuidkoreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Gong Ryo Myung, zei vandaag dat zijn land zo snel mogelijk de noodzakelijke stappen zal nemen voor het uitroepen van de 200-mijlszone. “Tok-do is deel van ons land. Onderhandelingen zijn onmogelijk”, aldus Gong.

De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, zei vandaag dat het belangrijkste punt het beginnen van onderhandelingen over nieuwe visserijverdragen met Zuid-Korea en China is. Deze onderhandelingen zouden moeten plaatshebben zonder verstrikt te raken in territoriale disputen, aldus Hashimoto.

Ook de Zuidkoreaanse minister Gong zei vandaag dat besprekingen met Japan en China over de visserij noodzakelijk zijn. Gong zei tevens dat problemen over overlappende 200-mijlszones in overeenstemming met internationaal recht zullen moeten worden opgelost.

Het conflict tussen Japan en Zuid-Korea laaide twee weken geleden op toen Zuid-Korea bouwactiviteiten op Tok-do bekendmaakte en Japan protest aantekende. De Zuidkoreaanse marine hield daarop vorige week demonstratief oefeningen rondom het eiland. De Tok-do eilanden in de Japanse Zee worden sinds 1954 van tijd tot tijd aangedaan door leden van de Zuidkoreaanse kustwacht. Volgens Tokio zijn de eilanden sinds 1905 in Japans bezit. De Zuidkoreanen stellen dat documenten tonen dat de eilanden sinds het jaar 512 Koreaans zijn.

Japan heeft tevens een dispuut met China, over de Senkaku-eilanden in de Oostchinese Zee. Op 13 februari protesteerde Japan tegen de aanwezigheid van een Chinees boorschip in de wateren bij deze eilanden. Twee dagen later herhaalde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de Chinese aanspraak op de eilanden, in China Diaoyu-eilanden genoemd. Een Japanse krant, de Sankei Shimbun, meldde vandaag dat China nu bezig is een oliepijpleiding aan te leggen in de buurt van de eilanden. De pijpleiding moet olie vervoeren van een olieveld - binnen de Chinese zone - naar Shanghai.