Hoge SPD'er in opspraak na bezoek opera-bal

BONN, 20 FEB. Gaat Gerhard Schröder, premier van de deelstaat Nedersaksen, in de SPD soms tegenvoeter van partijvoorzitter Oskar Lafontaine, uitglijden over een bananenschil? Of heeft hij een onhandigheidje begaan dat niet meer dan een krasje in zijn politieke gezicht achterlaat?

De volgens enqûetes populairste SPD'er in Duitsland, die met programmatisch afwijkende opvattingen en nauwe contacten met het regionale bedrijfsleven zijn partijtop geregeld ergert, heeft in elk geval weer eens voor opschudding in de landdag van Nedersaksen gezorgd. Namelijk door vorige week donderdag met zijn vrouw op kosten van Volkswagenchef Ferdinand Piëch, en in diens zakenjet, naar het Weense Operabal te gaan. Piëch had voor het echtpaar Schröder ook de twee dure logeplaatsen in Wenen betaald (5.000 mark). Schröders kanselarij heeft gisteren bevestigd dat de premier en zijn vrouw het uitstapje naar Wenen op uitnodiging van Piëch en voor diens rekening hadden gemaakt.

De kwestie ligt gevoelig omdat Volkswagen niet alleen de grootste werkgever is in Nedersaksen maar ook voor 20 procent eigendom van de deelstaat is. Schröder is er dan ook, als vertegenwoordiger van de grootste aandeelhouder, lid van de raad van commissarissen. Bovendien zijn de afgelopen jaren al twee deelstaat-premiers ten val gekomen nadat gebleken was dat zij de kosten van privé-reizen door het bedrijfsleven hadden laten betalen. In Beieren sneuvelde premier Max Streibl (CSU) op die manier in 1993 in de zogeheten “Amigo-affaire”. In 1991 moest Lothar Späth (CDU), die vakantiereizen door bevriende zakenlui had laten betalen, als premier van Baden-Württemberg aftreden (“Traumschiff-affaire”). In het parlement van Nedersaksen, waar Schröders SPD een meerderheid van één stem heeft, willen de Groenen hem deze week dan ook interpelleren onder het motto “Es ist nie zu Späth” (“het is nooit te laat”).