Felle strijd om Tsjetsjeens dorp na aanval Russen

MOSKOU, 20 FEBR. De strijd in Tsjetsjenië is opnieuw hoog opgelaaid, één week nadat de Russische president Jeltsin tot de conclusie kwam dat de oorlog moet worden beëindigd als hij kans wil maken bij de presidentsverkiezingen van juni.

De gevechten concentreren zich rondom het dorp Novogroznenski, waar de afgelopen weken herhaaldelijk de door Moskou gezochte rebellenleiders Sjamil Basajev en Salman Radoejev zijn gezien. Bij vuurgevechten in dit deel van Tsjetsjenië, ten noordoosten van de hoofdstad Grozny, kwamen de afgelopen dagen volgens officiële cijfers vijftien Russische soldaten om.

Gistermorgen kondigde de Russische generaal Anatoli Kvasjin volgens het officiële persbureau Itar-Tass aan de rebellen “vóór het eind van de dag te elimineren”. Volgens het persburau bevonden zich in het plaatsje ongeveer achthonderd Tsjetsjeense strijders. Vanaf het middaguur gisteren werden er hevige beschietingen uitgevoerd.

De strijdende partijen waren vanmorgen gewikkeld in hevige straatgevechten in de straten van Novogroznenski, aldus Itar-Tass. De inwoners van het dorp zouden vannacht door de Russische linies naar buiten zijn gelaten. Tot nu toe zouden hondertwintig rebellen bij de strijd zijn omgekomen. Over Russische slachtoffers werd vanmorgen niet gesproken.

Met de opnieuw oplaaiende gevechten lijkt de vrede weer net zo ver weg als veertien maanden geleden, toen Russische troepen de deelrepubliek binnenvielen om een eind te maken aan de in 1991 eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid. Een gijzelingscrisis in het zuiden van Rusland bracht vorig jaar juni beide partijen naar de onderhandelingstafel, maar de onderhandelaars hebben geen compromis over de status van de republiek kunnen vinden.

In januari had opnieuw een bloedige Tsjetjeense gijzelingsactie plaats, deze keer in de deelrepubliek Dagestan. Deze maand ten slotte heeft president Jeltsin een commissie onder leiding van premier Tsjernomyrdin opgedragen een plan voor een einde van de oorlog te ontwerpen. Van het plan is nog niets gehoord.

De enige hoopgevende ontwikkeling de afgelopen dagen was de vrijlating, maandag, van 12 Russische politiemannen die tijdens de gijzeling in Dagestan waren gegijzeld en meegenomen naar Tsjetsjenië. De Tsjetsjenen hebben hen geruild tegen elf strijders die bij dezelfde actie gevangen waren genomen.

    • Hans Nijenhuis