BolsWessanen neemt in VS Tree of Life over

AMSTELVEEN, 20 FEBR. Het levensmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen gaat via zijn distributiegroep Tree of Life in de Verenigde Staten, het delicatessenbedrijf McLane America overnemen.

De omzet van McLane America bedraagt circa 60 miljoen dollar (bijna 100 miljoen gulden. De onderneming heeft 300 werknemers in dienst. De overneming versterkt de positie van Gourmet Award Foods, de delicatessendivisie van Tree of Life. De acquisitie biedt goede vooruitzichten op verdere autonome groei, zo verwacht de raad van bestuur van BolsWessanen.

Tree of Life is in de VS de grootste distributeur van gezondheidsvoeding en delicatessen met een nationaal netwerk van distributiecentra. In 1985 bedroeg de omzet 540 miljoen dollar (880 miljoen gulden).

Sinds BolsWessanen vorig jaar besloot zich te concentreren op haar levensmiddelenpoot is de voorgenomen overname de eerste grote uitbreiding op dit terrein. De minder goed renderende drankendivisie wordt in afgeslankte vorm in stand gehouden. Het concern beschouwt de over te houden gedeelten hiervan als “parels” voor de onderneming.

Koninklijke BolsWessanen heeft oktober vorig jaar de Zwitserse dochter Adelboden Mineral- und Heilquellen verkocht aan een bedrijf van de Egon Schindel Groep. De verkochte drankenactiviteit hadden het jaar daarvoor een omzet van ongeveer 13 miljoen gulden. De transactie, tegen boekwaarde, paste in het beleid van BolsWessanen om zich te concentreren op de kernactiviteiten. Kort daarvoor had BolsWessanen Bols Argentinië aan Hiram Walker, een dochter van het Britse drankenconcern Allied Domecq verkocht.

Met de verkoop van Bols Argentinië zette de BolsWessanen-top, die van het bedrijf de komende jaren overwegend een voedingsfirma wil maken, de ontmanteling van het oude Bols-concern verder voort.