'Bij extreme koude worden we allemaal coulant'

Mens en dier hebben te lijden in de sneeuw. Garagehouders halen onophoudelijk wrakken op en het gasbedrijf is mild voor mensen in de kou.

ROTTERDAM, 20 FEBR. Wie in dit barre weer met zijn auto slipt, botst of in een sloot raakt en niet op eigen kracht verder kan, doet er goed aan de polisvoorwaarden van zijn assurantiemaatschappij zorgvuldig te lezen. Iedereen die WA is verzekerd, wordt gratis weggesleept, mits hij dat laat doen na bemiddeling van de in zijn polis vermelde hulpverlener. Wie zo maar een garage belt, draait zelf voor de hoge kosten op.

Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Hij voegt er desgevraagd aan toe dat de telefoon bij de 'slepers' niet stil staat. “De afgelopen 24 uur zijn er duizend meldingen van gestrande auto's binnen gekomen”, zegt een woordvoerder. “En dan gaat het alleen om wagens die zo beschadigd zijn dat ze niet meer kunnen rijden”, vervolgt hij. “Het aantal gedeukte of anderszins beschadigde voertuigen is vele malen groter.” Het Verbond van Verzekeraars heeft “nog geen idee” van de totale schade die door de koude en gladheid is veroorzaakt.

De bond van garagehouders (BOVAG) heeft geen precieze cijfers over het aantal auto's dat deze winter als gevolg van het weer is stilgevallen. “Veel accu's hebben het begeven”, zegt een woordvoerder, “en het is bekend dat de startproblemen legio zijn. Maar dan praat ik over slecht onderhouden wagens. Vroeger moest je om de 5.000 kilometer naar de garage, tegenwoordig gebeurt dat pas om de 15.000 of zelfs 20.000 kilometer. Steeds meer mensen slaan zelfs die beurten over, het onderhoud loopt terug.” Volgens de BOVAG is de lak van nieuwe auto's goed bestand tegen de pekel. “De verf van oudere wagens is gewoonlijk kwetsbaar”, zegt de woordvoerder. Ook zouden onbeschermde delen aan de onderkant van de auto moeten worden ontdaan van zout omdat die constant water aantrekken.

De BOVAG geeft toe dat de vorst en gladheid “economisch gezien gunstig zijn voor de garages”. Ook de Gasunie vaart wel bij de koude. Op 26 januari boekte het concern een record: het leverde die dag 545 miljoen kubieke meter gas af. In december en januari was de afzet respectievelijk 2,2 miljard en 1,6 miljard kuub hoger dan in dezelfde maanden een jaar tevoren. De prognose is dat in februari 2 miljard kubieke meter méér gas naar huishoudens en bedrijven gaat dan twaalf maanden geleden. “De gemiddelde opbrengst van een kuub is 18 à 19 cent”, rekent een woordvoerder van de Gasunie voor. “In totaal is er in de drie wintermaanden een miljard gulden méér binnen gekomen bij de Gasunie, of eigenlijk in de schatkist van de staat.”

De distributiebedrijven van energie, verenigd in EnergieNed, zijn bij flinke kou mild voor mensen die de hogere rekening niet kunnen betalen. “Bij een extreme kou - maar is daar nu wel sprake van? - bestaat er een vorm van coulantie”, zegt een woordvoerder van EnergieNed. “De aangesloten bedrijven kennen hun verantwoordelijkheid en hun relaties. Een zwangere vrouw komt echt niet in de kou te zitten, als haar geld op is.”

Een boswachter heeft gisteravond in de bossen bij Deelen een Duitse herder gevonden. De hond, die een verlamd achterlijf had, lag op een oud gordijn. Sporen in de sneeuw wezen erop dat het dier eerder op de dag uit een auto was gezet. De onderkoelde hond is uit zijn lijden verlost.