Beurs in mineur door winstval bij Unilever

AMSTERDAM, 20 FEBR. Het aandeel Unilever kelderde vanmorgen met 7 gulden tot 223,50 gulden omstreeks het middaguur. Beleggers schrokken van de fors lagere winst over het vierde kwartaal die het concern vanmorgen bekendmaakte. De AEX-index, graadmeter voor de stemming op het Damrak, moest terug tot beneden de grens van 500 punten.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur noteerde de AEX 3,19 punten lager op 499,55 punten. Naast de koersval van Unilver, dat zwaar weegt in deze index, zagen handelaren ook in de zwakke obligatiemarkt een verklaring voor de lagere aandelenkoersen. De lange rente, het rendement op de tienjarige staatsobligatie, was omstreeks het middaguur gestegen tot 6,41 procent.

Evenals gisteren stonden de financiële waarden onder druk. Beleggers vrezen dat de rentestijging zich zal voortzetten en doen de aandelen van banken en verzekeraars van de hand. ABN Amro verloor 20 cent op 71 gulden, Aegon een dubbeltje op 67,50, Fortis 20 cent op 106,30 en ING 1,30 gulden op 106 gulden.

Ahold lag goed in de markt. De onderneming heeft zijn strategische belang in de Europese branchegenoten Argyll en Casino verkocht en geeft preferente aandelen uit. Beleggers toonden daarvoor waardering. Het aandeel boekte een winst van 60 cent op 67,20 gulden. Ook Vendex boekte een koerswinst van 60 cent op 47,60 gulden.

Getronics deed het nog beter. Het automatiseringsfonds was in trek na de aankondiging Holec Projects van Begemann over te nemen. Getronics klom 2 gulden tot 92,30. Begemann verloor twee dubbeltjes op 27,80.

Het aandeel BolsWessanen boekte een dubbeltje winst op 34,90 gulden. Het levensmiddelen- en drankenconcern gaat via zijn distributiegroep Tree of Life in de Verenigde Staten het delicatessenbedrijf McLane America overnemen.

Axxicon presenteerde vanmorgen de definitieve cijfers over het afgelopen jaar. De matrijzenfabrikant realiseerde een winst 4,7 miljoen gulden en verwacht in 1996 een netto winst van ongeveer 6 miljoen gulden. Het aandeel Axxicon steeg met 50 cent tot 35,50 gulden. Groothandelsbedrijf Otra, dat vorige week een aardige winststijging presenteerde, moest vanmorgen 2 gulden terug op 34,50. ASM Lithography, fabrikant van halfgeleidermachines, steeg 3,50 gulden tot 83,50.

De Amerikaanse dollar noteerde vanmorgen bij opening hoger op de Europese valutamarkten. Omstreks het middaguur was de koers van de Amerikaanse munt teruggelopen tot 1,6282 gulden, nog ruimschoots boven de koers van 1,6165 gulden aan het slot van de handel gisteren.

Het herstel van de dollar was eerder op de dag begonnen op de valutamarkten van het Verre Oosten. Japan is met Hongkong en Singapore overeengekomen dat deze landen namens Japan kunnen interveniëren op de wisselmarkten om de koersverhouding tussen de yen en de dollar te beïnvloeden. Direct na de bekendmaking steeg de dollar sterk, maar later ging er weer iets van de koers af.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloot de Nikkei-index vandaag 65,58 punten lager op 20.655,67. De omzet was beperkt omdat in de VS de financiële markten gesloten zijn in verband met de viering van President's Day en in het Verre Oosten diverse landen het Chinese nieuwjaar vierden.