Betere erkenning diploma's in EU

BRUSSEL, 20 FEBR. De erkenning van diploma's van hoger opgeleiden binnen de Europese Unie verloopt steeds beter. In de periode van 1991 tot en met 1994 zijn de diploma's van 11.000 burgers in andere lidstaten geaccepteerd, zo heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. Alleen Griekenland en vooral België lopen achter. De Commissie heeft stappen tegen de twee lidstaten genomen om hen te dwingen de Europese afspraken te accepteren. Deze komen erop neer dat de diploma's voor hoger onderwijs behaald in een van de lidstaten, in principe ook geldig zijn in de andere veertien EU-landen. De Commissie wil ook iemands ervaring laten meetellen. In uitzonderingsgevallen, waar de verschillen in opleiding erg groot zijn, kunnen een test of aanpassingsperiode worden geëist. Slechts 5 procent van de aanvragers moest zich hieraan onderwerpen. Van de regeling hebben vooral gediplomeerden geprofiteerd die in Groot-Brittannië wilden werken. Bijna 6.000 mensen kregen daar hun erkenning, onder wie een groot aantal onderwijskrachten uit Duitsland en Nederland. “Het toont aan dat het systeem vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengt en bijdraagt aan de vermindering van de werkloosheid”, aldus de Commissie. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie lanceerde gisteren ook een voorstel om ambachtslieden en handelaren het werken in een andere lidstaat te vergemakkelijken door vereenvoudiging van de regelgeving en het afschaffen van de werkervaringsverplichting. (ANP)