Apple vecht terug met verruiming licenties

CUPERTINO, 20 FEBR. De in problemen verkerende Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft zijn licentiebeleid aanzienlijk verruimd via een verstrekkend akkoord met Motorola. De overeenkomst moet ertoe leiden dat er meer 'klonen' van de Macintosh-computer kunnen worden gemaakt, waardoor Apple de vermindering van zijn aandeel op de markt voor personal computers tot staan kan brengen.

Apple maakte zijn besturingssysteem Mac in 1994 al beschikbaar voor kleinere klonenproducenten. Het bedrijf deelde gisteren mee dat Motorola als eerste grote fabrikant een licentie krijgt. Bovendien mag dat bedrijf voor het systeem Mac OS sub-licenties verstrekken. Het is voor het eerst dat Apple daarvoor toestemming geeft.

Motorola is producent van de Power PC-chip, die wordt gebruikt in de nieuwere Apple-computers. Deze processor hebben Motorola en Apple samen met IBM ontwikkeld als concurrent voor de Pentium-chip van Intel.

De verruiming van het licentiebeleid is één van de eerste belangrijke beleidsdaden van de nieuwe Apple-topman Gilbert Amelio. Hij volgde begin deze maand de zwaar onder vuur geraakte Michael Spindler op. Apple leed in het laatste kwartaal van 1995 een verlies van 69 miljoen dollar en kondigde aan 1.300 banen te schrappen. Er is sprake geweest van overneming van Apple door Sun Microsystems, maar dat ging niet door wegens onenigheid over de prijs. (KRF, Reuter)