Aegon komt met hoger rentetarief hypotheken

AMSTERDAM, 20 FEBR. Verzekeraar Aegon verhoogt per vandaag de rentetarieven voor hypotheken met een looptijd van 5 jaar of langer met 0,3 procent. Dat heeft Aegon gemeld. Daarmee is Aegon de eerste van de grotere partijen op hypotheekmarkt die de tarieven opschroeft.

Reden is de hogere rente op de kapitaalmarkt. Die rente, gemeten als het rendement op langlopende staatsobligaties, is de laatste weken fors gestegen. De hypotheektarieven variëren in de regel met die kapitaalmarktrente. Het rendement op de tienjarige staatsleningen ging in de afgelopen vier weken omhoog van 5,75 procent half januari tot 6,2 procent op vrijdag. Gisteren zorgde een nieuwe val op de obligatiemarkt voor een scherpe rentestijging naar 6,38 procent. Ook vanmorgen ging de rente verder omhoog, naar 6,41 procent rond het middaguur. Op de financiële markten wordt nog steeds verwacht dat de rentestijging tijdelijk is, maar het huidige niveau maakt een verhoging van de hypotheekrente, volgens een van de partijen op de hypotheekmarkt, onvermijdelijk.

De drie grote financiële partijen op de hypotheekmarkt, ABN Amro, Rabobank en ING (waaronder ING Bank, de Postbank en Nationale-Nederlanden) zeiden vanmorgen desgevraagd 'zich te beraden' op een eventuele renteverhoging. Directeur D. Bos van Bouwfonds Hypotheken zei vanmorgen dat ook het Bouwfonds zich beraadt over de tarieven, maar zei uit concurrentie-overwegingen pas stappen te ondernemen als ook de grote partijen tot een verhoging overgaan.

Een van de kleinere parijen op de markt, Zürich Leven, verhoogde vanmorgen de bodemtarieven op hypotheken met een looptijd van twee jaar tot tien jaar met 0,3 procent. Vorige week gingen het ABP en een kleinere verzekeraar al over op een tariefsverhoging.