Aandelen voor personeel Belgacom

BRUSSEL, 20 FEBR. Het Belgische telecombedrijf Belgacom overweegt zijn personeel aandelen cadeau te doen. Dat heeft een woordvoerder van Belgacom vanmorgen desgevraagd bevestigd. Op die manier zou het bedrijf zijn 26.000 werknemers willen belonen voor de inspanningen die zij de afgelopen jaren hebben geleverd, tijdens de overgang van het staatsbedrijf naar een gedeeltelijk geprivatiseerde onderneming. Het was volgens de Belgacom-woordvoerder al eerder duidelijk dat Belgacom zijn personeel op de een of andere manier wil laten participeren in het kapitaal van het bedrijf. Belgacom-directievoorzitter John Goossens zal volgende maand bekendmaken of dit zal gebeuren in de vorm van een cadeau of via intekening onder gunstige voorwaarden. Vakbonden hebben aangedrongen op een geschenk voor het personeel. Probleem is dat de regering een loonstop heeft afgekondigd tot 1997, zodat geschonken aandelen pas volgend jaar kunnen worden verzilverd. Vanaf 1992 kreeg Belgacom meer autonomie. Met ingang van half maart dit jaar wordt het staatsbedrijf gedeeltelijk geprivatiseerd. De helft van de aandelen min een komt dan definitief in handen van een consortium van het Amerikaanse Ameritech, het Deense TeleDanmark en Singapore Telecom. Dit consortium won het afgelopen december van het verbond van de Koninklijke PTT Nederland (KPN) en Swiss Telecom, die ook geïnteresseerd was in de overname.