Zapman

Grote misstappen in het leven. Niet op een voetbalclub gaan als je er de leeftijd voor hebt. En wel gaan hockeyen. Twee seizoenen lang liep ik krom. Toen ik het voor gezien hield, ging ik volleyballen. En later nog zwemmen. Maar vooral niet voetballen. Waarom toch?

Ook deze week is er van voetballen niets terecht gekomen, niet uit onwil, maar vanwege de toestanden op de velden. Ze hadden er de hele week zo doorweekt bij gelegen dat er niet eens op getraind kon worden. De spelers van Ajax moesten zich terugtrekken in een zaaltje om het positiespel een beetje op peil te houden. Het blijft behelpen binnen. Lange ballen geven is er niet bij. Maar het spugen kan gewoon doorgaan. Ik geloof dat het een De Boertje was die in het voorbij gaan een kwat richting zaalvloer verzond. “Doe maar of je thuis bent, spuug gerust op de vloer”, zei mijn vader als ik een vriendinnetje mee naar huis nam.

Bij Studio Sport wisten ze geen raad met de afgelastingen. Opeens hadden ze interesse voor hockey opgevat, volleybal en zwemmen. We kregen een voorproefje van hoe het wordt als het voetbal naar een apart sportkanaal verdwijnt. Als ooit nog eens bewezen wordt dat men graag naar de sporten kijkt die men zelf ooit heeft beoefend, dan vormen hockey, volleybal en zwemmen alvast de uitzonderingen op de regel.

Overschakelen naar Johannesburg voor een partijtje golf. Ook daar was het weer spelbreker. Het had er zo hard geregend dat de holes op de golfcourse in kleine meertjes waren veranderd. “Niet alleen het golf maar ook de maatschappij in Zuid-Afrika leed onder het noodweer”, zei een stem. Er verscheen een uitgeknipt krantenartikel op het scherm. Uit de kop maakte ik op dat door overstromingen massa's mensen dakloos waren geworden. Bij het golfen zijn ze de wateroverlast uiteindelijk de baas geworden met behulp van helikopters. Die bleven net zolang boven de plassen hangen tot het water was weggeföhnd. Er waren ook negers die met een soort van rollers het water wegwalsden. Later zag ik ze de karretjes duwen en golfsticks aanreiken. Verder was alles blank, op president Mandela na, die desgevraagd beweerde dat golf verbroederde. Of hij zelf ook golfde, en zo ja, of hij dacht het op te kunnen nemen tegen deze of gene golfcrack. Nee, dat dacht hij niet. “I am not even fit enough to polish the mans shoes.” Dat was een opmerking om in te lijsten, maar voor sommige kijkertjes misschien wat te wrang. Vonden de vertalers. Ter hoogte van de knieën van de president verscheen in witte lettertjes: “Ik zou niet eens in diens schoenen kunnen staan.”

    • Hans Aarsman