Willem Breuker

Willem Breuker Kollektief: Dansplezier - Joy of Dance (BVHAAST 9513) The Parrot (BVHAAST 9601, ARA 001)

Om Breuker bij te houden moet je in conditie zijn, zijn firma heet niet voor niets BVHAAST. Dansplezier - Joy of Dance is de cd-versie van Willem Breuker Kollektief meets Djazzex, een dansproduktie die september vorig jaar in première ging in het Haagse Theater a/h Spui. De opnamen werden ter plekke gemaakt en klinken dan ook heel levendig, van de Ouverture Fijn Veertje met een lange reeks jazzsolo's tot het kermisachtige, kollektief gespeelde slotstuk The Joy of Dance in 190 Measures. Daartussen zitten wel een Funeral Parade en een traag choraaltje, maar opgewektheid overheerst. Het door trombonist Nico Nijholt deels geneuriede, deels gelalala-de Just for Nico is typische Breuker-draak: volks sentimenteel maar ook roerend kunstzinnig.

The Parrot, met een passend omslagontwerp van Han Bennink, is zo mogelijk nog vrolijker. De cd bevat stukken uit een zestal lp's uit de jaren 1980-'86 met een nadruk op de 'Amsterdamse gein' van Breuker. Op de meerdelige Ouverture Kleine Amsterdam Rhapsodie is het WBK uitgebreid met o.a. Rien de Reede op fluit en Henk de Wit op fagot. Op Mokum is Muziek wordt de zaak gedragen door zanger Bill van Dijk die in zijn tekst - geschreven door Jaap van der Merwe - verhaalt van drilboren, hondedrollen en andere hardnekkige Amsterdamse fenomenen.

Dat het WBK gaande de jaren steeds vaker 'out of town' was, wordt onderstreept door de Casablanca Suite, afkomstig van een New Yorkse opname uit '83. Het laatste stuk van deze verzameling, de rock & roll-achtige Potsdamer Stomp, stamt van oktober '95 en sluit dus aan bij die met Djazzex. Wie nog niet wist wie Willem Breuker was, haalt met deze cd's zijn achterstand in één klap in.