VSN-topman vecht ontslag aan

UTRECHT, 19 FEBR. Bestuursvoorzitter C.J. Nyqvist van Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) vecht morgen in kort geding het ontslag aan dat de raad van commissarissen hem heeft aangezegd. Nyqvist doet dit nadat de centrale ondernemingsraad zich vorige week vierkant achter hem gesteld heeft.

De ondernemingsraad liet de raad van commissarissen toen weten de ontslaggronden “zeer ongenuanceerd” te vinden. De commissarissen vinden dat door “persoonlijke vaardigheden, managementcapaciteiten en stijl van optreden” Nyqvist niet langer “de juiste man op de juiste plaats” is.

Volgens de ondernemingsraad “wordt hiermede impliciet gesteld dat de president van de raad van bestuur in al die jaren dat hij leiding heeft gegeven aan het concern, dit op een wijze heeft gedaan, die geen enkele toegevoegde waarde heeft gehad voor het concern”. De centrale ondernemingsraad stelt nadrukkelijk vast “deze zienswijze niet te delen”.

Alvorens te praten over een eventuele andere bezetting van de raad van bestuur, die naast Nyqvist nog twee leden telt, wil de ondernemingsraad een discussie over een evaluatie van de holding, waarop de commissarissen het voorgenomen ontslag zeggen te baseren.

Eerder lieten de directeuren van de dochterbedrijven, de eigenlijke streekvervoerders, en de commissarissen van deze bedrijven zich al op soortgelijke wijze uit. De centrale ondernemingsraad zegt het “onacceptabel” te vinden dat deze meningen door de raad van commissarissen van de holding kennelijk “niet serieus worden genomen”.

Het kort geding dient morgen voor de rechtbank in Utrecht.