VN: 'CIA speelde op Haïti dubbel spel'

GENÈVE, 19 FEBR. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in Haïti een “dubbele rol gespeeld”. Dat zegt een commissie voor de mensenrechten van de Verenigde Naties in een vorige week gepubliceerd rapport. De CIA zou de internationale gemeenschap tussen oktober 1991 en oktober 1994 hebben tegengewerkt in haar pogingen om de terugkeer van de democratie in Haïti te realiseren.

In de jaren waarin de Amerikaanse regering werkte aan het herstel van de democratie in Haïti, zou de CIA volgens de commissie contacten hebben onderhouden met het militaire bewind en met de voormalig leider van de paramilitaire organisatie FRAPH, Emmanuel Constant.

De commissie stelt, dat het “verbluffend” is, “dat de CIA anti-democratische krachten ondersteunde, president Jean-Bertrand Aristide in diskrediet bracht en zijn terugkeer naar Haïti trachtte te verhinderen”. De beschuldigingen aan het adres van de CIA moeten volgens de commissie echter “met voorzichtigheid worden bekeken”. Documenten met een gezamenlijke omvang van 150.000 bladzijden die het Amerikaanse leger in het najaar van 1994 in beslag nam, moeten volgens de commissie helderheid verschaffen in de rol van de CIA. De VS beloofden eerder dat de documenten zullen worden teruggegeven aan Haïti zodra voor Amerikanen gevoelige informatie daaruit is verwijderd. (AFP)