Van den Bergh levert studiebeurs in voor contract bij Ajax

AMSTERDAM, 19 FEBR. Zijn OV-jaarkaart en z'n studiebeurs heeft hij moeten inleveren, maar voorlopig staat Dave van den Bergh (19) wél als linksbuiten in het eerste van Ajax dat morgen tegen Real Zaragoza aantreedt voor de beslissende wedstrijd om de Super Cup. Opnieuw onder voorbehoud, want het is maar helemaal de vraag of het veld van het Olympisch Stadion morgen of anders woensdag bespeelbaar zal zijn.

De elementen hebben de doorbraak van Van den Bergh de afgelopen weken danig dwars gezeten. “Ik ben in de competitie drie keer geselecteerd voor het eerste team en drie keer werd de wedstrijd afgelast,” constateert hij met gemengde gevoelens.

De jeugdige voetballer van het tweede van Ajax kwam plotseling in beeld toen Marc Overmars eind december wegviel met een ernstige knieblessure en Martijn Reuser werd uitgeschakeld door een beenbreuk. Peter Hoekstra kwam naar De Meer, maar de ex-PSV'er is voor de internationale wedstrijden van Ajax dit seizoen niet meer inzetbaar omdat hij vanaf september met z'n vorige werkgever al voor de UEFA Cup heeft gespeeld. Van den Bergh zat begin december nog als amateur bij de selectie. “Aangezien ik niet in aanmerking kwam voor een contract, ben ik gaan studeren op de HEAO. Voetbal was maar een hobby voor me, ik werd ouder en moest een keuze maken. Trouwens, zelfs als het lukt om prof te blijven, moet je na je 35ste ook wat doen.”

In december kon hij echter een verbintenis ondertekenen, waardoor hij niet langer aanspraak kon maken op een studiebeurs. “Gelukkig krijg ik van Ajax wel een reiskostenvergoeding die het wegvallen van de OV-jaarkaart compenseert”, lacht de blonde Amsterdammer. “Wat er de komende maanden ook gebeurt, ik ben vastbesloten mijn studie af te maken. Mijn cijfers zijn goed. Het moet mogelijk zijn naast een voetbalcarrière ook nog zo'n opleiding erbij te doen. Desnoods als deeltijdstudie.”

Een intelligente voetballer doet pogingen in de voetsporen te treden van roemruchte linksbuitens als Piet Keizer, Simon Tahamata, Jesper Olsen, Rob de Wit, Rob Witschge, Bryan Roy en Marc Overmars. Maar heeft hij ook genoeg voetbaltalent om het op die plek waar te maken? Zijn trainer Gerard van der Lem kan lyrisch over hem worden. Is dat op realiteit gebaseerd? Dave van den Bergh moet het duidelijk niet van zijn snelheid hebben. In tegenstelling tot spelers als Overmars, Roy en zelfs Hoekstra. Hij beseft dat maar al te goed en probeert vervolgens het gegeven te weerleggen dat snelle spierweefsels niét trainbaar zijn. “Ik ben een echte laatbloeier. Pas op m'n zeventiende schoot ik echt de lucht in. Sinds vorig jaar ben ik met Van der Lem en looptrainer Laszlo Jambor op snelheid gaan trainen. Op de 4x10 meter heb ik nu een halve seconde gewonnen. Het is ook een kwestie van kracht. Met gewichten en halters probeer ik meer body te krijgen. Je moet er wat voor over hebben, anders kun je er beter niet aan beginnen.”

Van den Bergh staat bekend om z'n afgemeten voorzet. Dat komt in het Ajax-systeem natuurlijk goed van pas. Bij zijn debuut, toevallig in het uitduel tegen Zaragoza (1-1), kwam hij zijn directe tegenstander slechts een enkele keer voorbij. “Je hoeft je tegenstander helemaal niet te passeren om een goede voorzet te geven”, meent Van den Bergh. “Ik kan de bal met een boogje om de verdediger heen spelen en toch goed voor het doel trekken. Ik heb mijn techniek goed bijgehouden, maar ik vind dat je speciale bewegingen in dienst moet stellen van de functionaliteit. Mijn repertoir is niet zo uitgebreid dat ik trucjes beheers die straks in slow-motion op televisie komen.”

Het klinkt paradoxaal, maar Dave van den Bergh moet in de Europa-Cupduels bewijzen dat hij in de competitiewedstrijden een basisplaats verdient ten koste van Peter Hoekstra. “Daarom is de wedstrijd tegen Zaragoza voor mij cruciaal. Als het goed gaat en ik de negentig minuten uitspeel, kom ik de komende weken misschien vaker aan bod. Mijn directe tegenstander is de Spaanse international Belsué. Hij kan behoorlijk snel zijn. Ik weet dus in ieder geval, dat ik het op snelheid niet hoef te proberen.”

In het duel met Zaragoza hoopt Van Gaal op de terugkeer van Edgar Davids, die enige tijd tobde met een enkelblessure. Op het appèl ontbreken niettemin zeven spelers: Santos, Litmanen, Reuser, Hoekstra, Overmars, Ronald de Boer en Nordin Wooter. Het laatste tweetal is geschorst. Litmanen vertoeft nog in Finland. Zijn kwakkelende enkel gaat goed vooruit en vrijdag wordt de Fin weer in De Meer verwacht. Om de groep van zestien te completeren werd Robert Gehring uit het tweede overgeheveld. Van Gaal, die afgelopen week vooral in de zaal trainde, is nog steeds van mening dat een overwinning om de Super Cup minder zwaar weegt dan een zege in de competitie. Toch is hij erop gebrand de trofee bij te zetten in de toch al uitpuilende prijzenkast.

“Ik wil die Grand Slam (Van Gaal doelt op de nationale titel, Europa Cup I, de wereldbeker en de Super Cup) winnen. Slechts drie clubs zijn daarin geslaagd: Milan, Porto en Juventus. Als de wedstrijd deze week niet gespeeld kan worden, wil ik naar een nieuwe datum zoeken. En wanneer de kalender dat niet toelaat, moet meneer Van Rhee van de KNVB de competitie maar wat langer laten duren.”

    • Erik Oudshoorn