Uitstel van afschaffing transfers uit den boze

BRUSSEL, 19 FEBR. De Europese Commissie heeft geïrriteerd gereageerd op het jongste besluit van de UEFA (Europese voetbalorganisatie) om door de nationale politiek in de kwestie-Bosman een overgangsregeling af te dwingen. Van uitstel kan geen sprake zijn, verklaarde Europees commissaris Karel van Miert (concurrentiezaken) vanmorgen voor de Belgische BRTN-radio.

Vertegenwoordigers van de bij de UEFA aangesloten 21 voetbalbonden spraken gisteren af uitgebreid te gaan lobbyen bij de diverse regeringen om meer tijd te krijgen voor veranderingen in de zogeheten buitenlandersregel en het transfersysteem. Die zijn in december met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak van de Belgische voetballer Bosman op de helling komen te staan. “We vragen simpel ons wat meer tijd te gunnen”, aldus de Schotse woordvoerder David Will van de UEFA. “Het transfersysteem kende een evolutie van meer dan honderd jaar, de buitenlandersregel geldt al dertig jaar. Dan worden wij van het ene op het andere moment geacht een totaal ander reglement uit de hoge hoed te toveren. We vragen de regeringen te hulp om de sport als een speciaal geval te beschouwen.” De besturen van de clubs in de kwartfinales van de Champions League besloten onlangs in Genève zich vooralsnog vrijwillig te houden de oude regels.

Maar Van Miert onderstreepte nogmaals dat aan de uitspraak van het Hof niet te tornen valt. “De UEFA heeft dat kennelijk nog steeds niet begrepen. Er is absoluut niets te regelen.”

Volgens de Europees commissaris is de voetbalunie “de kansen die zich aanbieden opnieuw aan het verknoeien”. Hij wees erop dat al ver voor de gerechtelijke uitspraak was geprobeerd de UEFA ervan te overtuigen de regelingen te veranderen, zodat ze in overeenstemming zouden zijn met de Europese wetgeving.

Van Miert spreekt dus tegen dat de voetbalbonden van het ene op het andere moment geacht werden een totaal ander reglement uit de hoge hoed te toveren. Ze zijn wel degelijk ver vantevoren gewaarschuwd, aldus de commissaris. De Europese Unie heeft de UEFA tot 1 maart de tijd gegeven om zich aan te passen aan de uitspraak van het Europese Hof. (ANP)