THE ECONOMIST

Achteraf gezien waren er talrijke aanwijzingen dat de wapenstilstand in Noord-Ierland op springen stond, schrijft The Economist in een reconstructie van de bomaanslag in Londen op 9 februari. Toch gingen maar weinigen ervan uit dat het snel weer tot geweld zou komen. De IRA moest zelfs een tweede keer bellen naar de Ierse omroep met de bekendmaking dat de wapenstilstand was verbroken, nadat het eerste telefoontje was genegeerd. Volgens The Economist - verschenen vóór de jongste aanslag, gisteravond - zal terrorisme altijd een gevaar blijven in Noord-Ierland, ook als er vrede is. Het blad vindt wel dat de Engelse regering met Sinn Fein moet blijven praten. De burgers van Noord-Ierland willen vrede, zo hebben ze de afgelopen maanden duidelijk gemaakt. Ook is vergelding voor de IRA-aanslag van protestantse zijde vooralsnog uitgebleven. Er is dus nog hoop.