Street eerste Amerikaanse wereldkampioene afdaling; Ortlieb beloond voor moed

SIERRA NEVADA, 19 FEBR. Patrick Ortlieb is een pietje-precies, Picabo Street de vrolijkheid zelve. Beiden veroverden in het weekeinde hun eerste wereldtitel. Op de duivelse afdaling, de Formule 1 van de skisport, waren ze ongenaakbaar.

Ortlieb en Street; stijlvolle kampioenen met totaal verschillende karakters. De Oostenrijker is gesloten, de Amerikaanse extravert. Ortlieb is geen prater, maar een tacticus en een rekenaar. Street is bescheiden, een gewone meid, maar vreselijk populair in het circuit.

Ortlieb schreef zijn overwinning van zaterdag voor de helft toe aan zijn materiaal-leverancier en zijn -verzorger. “Op deze berg speelden andere zaken dan moed en een goede techniek een belangrijke rol. Materiaal, juiste startnummer en zelfvertrouwen waren de basis van de triomf”, verklaarde de Oostenrijkse zwaargewicht.

Ortlieb komt uit het land dat grote afdalers voorbracht in de persoon van Karl Schranz en Franz Klammer. Skiërs die de hele natie in vuur en vlam zetten. Ortlieb, de perfectionist van 99 kilo, is wars van emotie. Mist de populariteit bij zijn landgenoten. Misschien door zijn Franse achtergrond. Vader Guy komt uit de Elzas. De familie woont in Lech am Arlberg, het ski-mekka voor de welgestelden, waar zijn ouders een hotel hebben. Terwijl de concurrentie zich afgelopen week drukmaakte over de slechte piste, bereidde hij zich in opperste concentratie voor. “Ik heb me geprobeerd zo te perfectioneren dat mijn technische kwaliteiten precies bij deze piste pasten.”

Ortlieb, olympisch kampioen in 1992, winnaar van de aansprekende afdaling op de Hahnenkamm in Kitzbühel, nadert zijn doelstellingen. “Ik mis alleen nog de eindzege in de wereldbeker afdaling. Dan is mijn opdracht vervuld”, stelde 28-jarige Oostenrijker ingetogen vast. Naast Ortlieb stonden de Italiaan Kristian Ghedina en de Franse topfavoriet Luc Alphand. Het verschil met de meest complete skiër over bijna vier kilometer was gering. Ghedina moest 27-honderdste van een seconde toegeven, Alphand nog éénhonderdste meer.

Bij Picabo Street, in het verleden door haar ongedisciplineerdheid al eens uit de Amerikaanse ski-ploeg gegooid, staat altijd een glimlach op het gezicht. De 24-jarige Amerikaanse verraste de Duitse Katja Seizinger, olympisch kampioene op de discipline. In Lillehammer hield Seizinger de Amerikaanse van de olympische titel af. In de Sierra Nevada waren de rollen gisteren precies omgekeerd.

De skister uit Sun Valley sloeg een gat van 57-honderdste van een seconde met de favoriete. De derde plaats was voor de Amerikaanse Hilary Lindh, die de Canadese titelverdedigster Kate Pace één-honderdste seconde voor bleef.

Street is een ongedwongen type. Haar voornaam, afkomstig van de Creek-Indianen, staat voor 'Helder Water'.

Street gaat door als een super-glijder. Met startnummer negen raasde de Amerikaanse nerveus naar beneden. “Ik heb alle risico's genomen, maar ook genoten. Het was een wonderbaarlijke race”, zei de nummer drie van de Super G, die eerder vorige week op de Spaanse piste plaats had. Voor Amerika was het de eerste wereldtitel in de geschiedenis op de afdaling voor vrouwen. “Ik geef een groot feest”, riep ze het bataljon media-vertegenwoordigers toe.

Katja Seizinger was verrassend blij met haar tweede plaats. De olympisch kampioene kende een dramatische start van de WK. Bij de Super G was ze onderuit gegaan. “Ik vind de piste waardeloos, maar ben blij met het resultaat.” (ANP)